Novi Pazar
-4°C

Bandžović: Nagrada me obavezuje da se i dalje bavim istorijom ovog prostora

Istoričar Safet Bandžović ocenio je večeras u Novom Pazaru da je za svakog čoveka posebno priznanje da ono što radi ostane kao putokaz generacijama koje tek dolaze.

On je novinarima nakon uručenja nagrade “Ahmed Vali” za celokupno naučno delo, koju dodeljuje Kulturni centar, rekao da ga ona obavezuje da se i dalje bavi istorijom ovog prostora.

“Dostigao sam naučnu zrelost, učesnik sam brojnih konferencija i skupova, ali u gradu gde sam rođen osećam tremu, jer sam ovde stasao. Ponosno se sećam profesora koji su na neki način usmerili moju karijeru i razvili ljubav prema nauci, a to su pre svega Omer Badžić i Vlado Šunjević u Osnovnoj školi ‘Rifat Burdžević Tršo’, kao i Zlatko Petrović u Gimnaziji“, rekao je Bandžović

Istakao je da iako već dugo ne živi u Novom Pazaru nikada nije kidao vezu u smislu istraživanja, te da je i dalje jedan od stalnih saradnika “Novopazarskog zbornika” i da je uvek u granicama mogućnosti želeo da se bavi istorijom ovih prostora.

Bandžović sa članovima žirija književnikom Enesom Halilovićem orijentalistom Enverom Ujkanovićem i likovnom umetnicom Amrom Hodžić Jejna

On smatra da je Novi Pazar grad sa dva univerziteta i da njegovoj istoriji treba da se pristupi ozbiljnije, se više pažnje i da se brojna pitanja otvore.

“Kada želite da istražujete istoriju ovog grada treba da imate širi kontekst, a za širi kontekst treba više znanja. Ja sam stasao u drugom vremenu, a danas u većoj meri mediji i internet oblikuju svest ljudi o istoriji, a istoričari u tome vrlo malo učestvuju. To je stvar svetskih trendova, ali u principu Novi Pazar je sredina koja zaslužuje da se istražuje. Jedna od najozbiljnijih knjiga o ovom gradu je ona čuvena iz 1968. godine ‘Novi Pazar i okolina’, a ja bih bio srećan da dođu generacije koje će nastaviti tim putem“, rekao je Bandžović.

Pojašnjava da bavljenje istorijom ponekada može da izgleda kao ulazak u more bez obala.

“Istoričari se bave temama koje su stalno otvorene, pa su tako sa propašću Jugoslavije hiljade i hiljade knjiga prestale da imaju neki značaj. Pišu se nove knjige i jednostavno svaka generacija na svoj način izučava istoriju. Ja ne mogu reći da naša dela imaju trajnu vrednost, vrlo malo ostane u životu da preživi. Kada uđete u more bez obala, gde se suočite sa hiljadama činjenica, vi treba da izaberete ono najvažnije, a to je najteži deo posla”, iskren je Bandžović.

Safet Bandžović

On je istakao da koliko god je moguće, istoriju treba ostaviti istoričarima.

“Treba gledati napred, a istorija nije samo politika, bitke i ružne stvari. Istorija je život, istorija je proces“, zaključio je Bandžović.

Kulturni centar u Novom Pazaru ustanovio je nagradu “Ahmed Vali“  2015. godine za ostvarenje u  kulturi, umetnosti i nauci, a dodeljuje se umetniku ili naučniku koji je postigao izvanredne rezultate u dugogodišnjem stvaranju, ali i za povod u prethodnoj godini. Nagrada nosi ime po pesniku koji je u XVI veku živeo u Novom Pazaru i pisao na orijentalnim jezicima.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su Enes Halilović, Mehmed Slezović, Muhamed Đerlek Maks, Enver Ujkanović, Sinan Gudžević i Zlatko Paković.

Bandžović radi kao naučni savetnik za modernu istoriju na Univerzitetu u Sarajevu - Institutu za istoriju. 

Član je Odbora za istorijske nauke Akademija nauka i umetnosti Bosne i Hercegovine i Upravnog odbora Bošnjačkog instituta-Fondacija Adila Zulfikarpašića. 

Posebno se bavi istraživanjima migracija i društvenih odnosa na južnoslavenskom i balkanskom prostoru u XIX i XX stoljeću. 

Objavio je više knjiga, kao i veći broj naučnih i stručnih radova od kojih su neki prevedeni i objavljeni na engleskom, turskom i albanskom jeziku.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti