Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Despotović: U Novom Pazaru za sada nema malih boginja

Male boginje (morbile), koje su se pojavile u pojedinim gradovima u Srbiji, još uvek nisu izolovane i potvrđene u Novom Pazaru, rekla je danas načelnica Dečijeg dispanzera Vesna Despotović.

Ona je za portal Free media rekla da je u ovom gradu neophodno povećati broj vakcinisane dece MMR vakcinom.

„Procenat dece koja su primila MMR vakcinu sa navršenih 12 meseci je oko 12-13 odsto, što je veoma malo. Mi smo pre 10 meseci prvi u Srbiji alarmirali javnost da je veoma nizak procenat dece primilo ovu vakcinu. Na primer, u 2021. godini MMR vakcinu kod nas je primilo samo 11 odsto mališana“, rekla je Despotović.

Ona dodaje da po kalendaru Ministarstva zdravlja i Republike Srbije mališani ovu vakcinu primaju sa navršenih 12 meseci, jer je tada najpovoljniji imunološki odgovor organizma i stvaranje imunološke zaštite.

Morbile, kako ističe doktorka, su veoma zarazna i opasna bolest, a Novi Pazar je epidemiju ovih boginja imao 2017. godine, koja je tada brzo lokalizovana, jer je bio veliki broj vakcinisane dece i postojao je kolektivni imunitet.

„Doktori imaju veliki problem, jer sedam do osam puta kontaktiraju roditelje da dovedu dete na preventivni pregled. Svake nedelje se, takođe, radi revizija vakcinalne kartoteke, ali roditelji se ne odazivaju. I dalje nam govore da čekaju da dete progovori, da prohoda, da ih je strah autizma, a to nema nikakve veze sa vakcinom koja štiti od tri teške bolesti. Retko koje dete govori i hoda u 12. mesecu, jer je to proces koji traje do 18 meseci“, rekla je Despotović.

Ona dodaje da su ranije roditelji redovno vakcinisali svoju decu, te da smo tada bili pred iskorenjivanjem ove opake virusne bolesti.

<em>Dečiji dispanzer u Novom Pazaru<em>

„Morbile izaziva RNH virus iz grupe paromikso virusa, koja je veoma zarazna bolest. Zaraza se prenosi vrlo brzo sa zaražene osobe i to kapljičnim putem. Virus se nalazi u sluznici nosa i grla. Morbile imaju tri faze- prva je kataralna, druga osipna i zatim završna preko rekonvalescencije. Kataralni period je specifičan po tome što počinje nespecifično, a to je bol u grlu, curenje nosa i kašalj, a to je česta pojava ovih dana. Takođe se javlja crvenilo konjoktiva i plačna faca, kao i povišena temperatura, a traje tri do četiri dana. Nakon ovih simptoma, taj četvrti dan mogu da se razviju komplikove mrlje, to je speifično za morbile, nagli skok temperature od 39 do 40 stepeni i ospa. Ospa se prvo javlja iza ušiju, po čelu i vratu i spušta se naniže. Ospa je slivena, a između nje se nalaze periodi zdrave kože i taj proces traje tri do četiri dana i praćen je visokom temeperaturom, a posle toga dolazi povlačenje ospe“, navela je Despotović.

Ona dodaje da odojčad do šest meseci starosti ne mogu dobiti morbile ukoliko je majka vakcinisana ranije protiv njih, jer je dete zaštićeno majčinim imunitetom.

Terapija lečenja morbila je simptomatska, te se detetu čisti nos i snižava temperatura, ali često dolazi i do komplikacija kao što su upala ušiju, pluća i najgora faza encefalitis- upala mozga koja može da dovede i do smrtnih ishoda ili da od zdravog deteta stvori invalida.

Despotović savetuje roditelje da njihova deca prime MMR vakcinu, da ne nasedaju na zablude i da veruju svojim pedijatrima.

U Srbiji su od pre nekoliko dana na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama, u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“ saopštio je da su male boginje potvrđene kod osam osoba sa teritorije Smedereva u Referentnoj laboratoriji za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”.

M. Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti