Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Grudin dokumentarac na Stokholmskom festivalu

Dugometražni dokumentarni film “Potraga za izgubljenim Sandžakom“, čiji je autor profesor i istraživač iz Novog Pazara Damir Gruda, nadmeće se u konkurenciji sa brojnim svjetskim ostvarenjima na Stokholmskom filmskom festivalu.

Film, inspirisan Munroovom kratkom pričom “Izgubljeni Sandžak iz 1909. godine“, istražuje poeziju Tomasa Pinčona i Alena Ginsberga, ali i radove brojnih stvaralaca koji su se, na različite načine, bavili “Novopazarskim Sandžakom“, pomenuli ga ili pisali o njemu.

Na ovoj prestižnoj međunarodnoj filmskoj manifestaciji u Švedskoj takmiče se brojni autori iz različtih krajeva svijeta u 25 filmskih kategorija.

Gruda je za portal Free media pojasnio da će komisija svakog mjeseca birati pobjednike u svojoj kategoriji, a da će u oktobru na glavnom događaju biti proglašen pobjednik za cijelu godinu.

“Ušao sam u cijelu priču totalno rasterećen i bez ikakvih očekivanja. Mislim da imam zdravorazumsku strategiju. Zašto očekivati bilo šta? Ako ništa ne očekujete, nećete se razočarati. Fokus mi je više bio na stvaralaštvu, a rezultati ce se prepoznati prije ili kasnije“, kaže Gruda.

On ističe da je ovaj događaj još jedna motivacija da realizuje slične projekte u budućnosti, te da je sa ovim dokumentarcem konkursao na više sličnih festivala.

Damir Gruda

“U pitanju su Istanbulski Turkish World Documentary film festival, Sarajevski Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival i Prizrenski DokuFest. Sve su ovo poznati i veoma prestižni internacionalni filmski festivali i samo učešce na njima za mene predstavlja veliki uspjeh“, dodaje Gruda.

Dokumentarac na svojevrstan način prikazuje koliko je čak i u pop kulturi tog vremena, u rok muzici, karikaturi i štampi, Novi Pazar bio važno mjesto na svjetskoj kulturnoj sceni.

Fotografija sa snimanja filma

Gruda smatra da je upravo orijentalna mistika samog imena “Novopazarski Sandžak“ inspirisala mnoge poznate svjetske kolumniste, pjesnike, umjetnike i pisce.

“Film je zamišljen kao omnibus koji se sastoji iz nekoliko različitih priča iz nekoliko vremenskih perioda, međusobno povezanih imenom Novopazarskog Sandžaka. Naročito je interesantan dio iz 1968. godine, koji ima, laički gledano, nepovezive veze s hipi pokretom, Vudstokom i malo poznatim američkim bendom ‘Sanjac of Novipazar'“, kaže on.

Scena iz filma

Objašnjava da su mu upravo bivši članovi tog benda pomogli da neobičnu priču uvrsti u film.

U filmu nastupa glumac Vahid Džanković, kao i sam autor, muziku za film komponovao je Sulejman Zatrić, snimanje i montažu potpisuje Tamir Delić, a za muzičke spotove bio je zadužen Elmir Habibović. 

Među sagovornicima u dokumentarcu našli su se ljudi iz javnog i kulturnog života kao što su Muhamed Maks Đerlek, Redžep Škrijelj, Amra Jejna, Dragan Kremer, Sabina Zejnelagić i Filip Mursel Begović.

Fotografija sa snimanja filma

Autor filma objašnjava da je sve počelo sa obradom jedne neobične i zanimljive pjesme.

“Kao uvod u ovaj projekt, prije dvije godine, objavio sam spot i pjesmu ‘Sanjak of Novi Pazar’. To je obrada pjesme poznatog američkog pisca Tomasa Pinčona iz knjige ‘Duga gravitacije’, koja je prošla zapaženo u medijima i javnosti. Dokumentarni film koji ima elemente mjuzikla obuhvata period od oko 70 godina, odnosno od Balkanskih ratova pa do početka 80-tih godina prošlog vijeka i posjete Alena Ginsberga Novom Pazaru“, priča nam on.

Kako dodaje, ovaj film će široj publici biti prikazan tek nakon Stokholmskog festivala, jer su pravila većine takvih manifestacija da se ne može učestvovati sa filmskim ostvarenjem koje je objavljeno onlajn.

Jedan od ciljeva ovog festivala je podizanje svijesti i promocija različitih aspekata međunarodne kinematografije u svim njenim oblicima.

A. Šaljić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti