Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Islamske zajednice: Na iftaru nismo razgovarali o ujedinjenju

Predstavnici Islamske zajednice (IZ) u Srbiji i Islamske zajednice (IZ) Srbije negirali su danas za portal Free media da su na iftaru koji je za vikend priredila ambasada Republike Turske u Beogradu razgovarali o ujedinjenju islamske zajednice.

Podsetimo, predstavnici ove islamske zajednice prisustvovali su iftaru koji je priredila ambasada te države, što je ujedno bio i prvi put da obe strane budu u istoj prostoriji i za istim stolom od 2007. godine, kada se desio raskol. 

Muftija Plojović: Pojavili smo se zato što smo bili pozvani

Zamenik predsednika Mešihata IZ u Srbiji, muftija dr. Rešad ef. Plojović kaže da su čelnici Mešihata prisustvovali pomenutom iftaru zato što su bili pozvani, te da je neozbiljno od bilo koga da po tom pitanju lista neke druge razloge ili licitira sa namerama.

“Mešihat IZ u Srbiji, na čelu sa njegovim predsednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, se pojavio na tom iftaru iz prostog razloga zato što je bio pozvan, ali njegovom odazivanju prethodio je razgovor sa domaćinima koji su imali razumevanja za zahtev da gosti sede za odvojenim stolovima, umesto da svi sede za istim, što Islamska zajednica nije mogla da prihvati, tako da je došlo do udovoljavanja uslovu kojeg je Mešihat Islamske zajednice postavio”, rekao je muftija Plojović za portal Free media.

On ističe da je ta verska zajednica mnogo puta do sada ponovila da su njena vrata otvorena i da svi oni koji žele da se vrate u jedinu legalnu i legitimnu islamsku zajendicu to mogu učiniti.

“Neposredno pre ulaska u ovaj Ramazan imali smo pet osoba koje su se ranije udaljile od Mešihata, a koji su se vratili u okrilje jedinstvene Islamske zajednice. Neki ljudi traže nešto drugo, a ne povratak – nekakve pregovore, nadmudrivanja, i ne znam šta još. Prosto takve stvari, ako budu na taj način čekali, bojim se da će čekati malo duže iz razloga što se zna šta se desilo 2007. godine”, kaže muftija Plojović.

On je demantovao navode u javnosti da ta verska zajednica vodi razgovore sa IZ Srbije.

“Nikakvi se razgovori ne vode sa čelnicima te paralelne zajednice ovde u Novom Pazaru, već prosto se vode razgovori sa pojedincima koji žele da se vrate. Želim ovom prilikom da dodam da pored pet spomenutih koji su potpisali svoje izjave o povratku u okviru Islamske zajednice, još sa nekoliko osoba se intenzivno razgovara da učine isto”, kaže muftija Plojović.

Kako navodi, razilaženje dveju zajednica 2007. godine nije bilo na političkoj osnovi, ali jeste posljedica djelovanja političkih faktora koji su imali ambiciju da na čelu zajednice instaliraju podobne, a svrgnu neposlušne i Islamsku zajednicu pretvore u politički servis.

“IZ u Srbiji nije politička organizacija, nije se pocijepala zbog političkih stavova ili ambicija. Već je žrtva politike. Poznato je kako je Islamska zajednica funkcionisala u prošlosti, i na taj način će nastaviti i dalje, čuvajući svoju slobodu, autonomnost, a pre svega radeći u interesu vjere, pripadnika Islama i svih građana koji žive u Republici Srbiji”, zaključio je muftija Plojović.

Demirović: Do konkretnih razgovora nije došlo, ali svakako smo spremni

Muftija sandžački IZ Srbije Muhamed ef. Demirović kaže da je ta verska zajednica spremna za razgovore o ujedinjenju, iako do njih nije došlo na pomenutom iftaru.

“Ovo je možda prvi put da se to desilo. Zbog toga je to jedan vizuelni iskorak, da su predstavnici i jedne i druge islamske zajednice na jednom zajedničkom iftaru prisutni za, takoreći, istim stolom. Nadamo se i mislimo da će se u nekom budućem periodu krenuti i u direktne razgovore, jer mislimo i smatramo da nema razloga da do toga ne dođe”, poručio je muftija Demirović.

On je dodao da je jaz između dve islamske zajednice u preethodnim godinama duboko iskopan i da do sada nije bilo spremnosti čak ni da se njihovi predstavnici nađu u istoj prostoriji.

Na pitanje portala Free media o tome da li je pomenuti iftar put ka ujedinjenju islamske zajednice, Demirović je odgovorio da je takav komentar logičan u smislu želje svih Bošnjaka i vernika da konačno dođe do uspostave jedinstvene islamske zajednice.

“Nažalost, mi imamo ovo stanje podeljenosti već duži niz godina koje ne koristi pre svega islamu, nama kao muslimanima, a s druge strane nije od koristi i negativna je slika Republike Srbije u očima svih muslimanskih zemalja i međunarodne zajednice”, kazao je muftija Demirović.

On veruje da su sve strane shvatile da je istinski uspeh nemoguć bez postizanja jedinstvene islamske zajednice koja bi u potpunonosti bila priznata od države i koristila sva zakonom zagarantovana prava.

“Verujem da su razlike minimalne, da u celokupnoj ovoj priči ima mnogo više politizacije, nego suštinskih razlika”, poručio je muftija Demirović.

On je ubeđen da bi se mnogi problemi rasprišili onog trenutka kada bi došlo do konkretnih pregovora i razgovora između dve islamske zajednice, kao i da da bi se na mnoge razlike našla adekvatna rešenja.

N.Šehović

Foto: Ambasada Turske u Srbiji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti