Novi Pazar
-4°C

KUD “Mladih“ kroz igru približava kulturu i tradiciju naroda

Kulturno umetničko društvo (KUD) „Mladih“ iz Novog Pazara pokrenulo je nedavno kampanju na društvenim mrežama kojom želi da reši problem manjka muških igrača.

Iako trenutno broje 350 stalnih članova, podeljenih u šest grupa, uzrasta do 30 godina, u jeku pandemije korona virusa, kada nije bilo proba i putovanja, ostali su bez mnogih folkloraša.

Predsednica ovog društva Emina Brunčević za portal Free Media kaže da mladi najbolje kroz igru i ples mogu da uče o kulturi i tradiciji ove multietničke sredine, a da je uzrast od trećeg do petog razreda osnovne škole najbolji za upis na folklor.

„Ukoliko do tada deca ne počnu da se bave nekim od plesova, kasnije je mnogo teže dopreti do njih, jer ih moderna tehnologija uzima pod svoje. Muškarci su kod nas mnogo više zainteresovani za fudbal, ali od velikog broja osnovaca i srednjoškolaca koji se bave tim sportom, plaćaju treninge, opremu i putovanja, kasnije ih ostane samo trećina. Međutim, folklorom mogu da se bave do kada god žele, pa i kada steknu svoju prodicu ili ostaraju“, kaže Brunčevićeva.

Ona je istakla da je mladima koji su psihički spremni da tri puta nedeljno po sat i po vremena budu na intezivnim treninzima, gde će učiti o igrama, pesmi, tradiciji i kulturi naroda sa ovog podneblja, a uz to koji vole da putuju i druži se, mesto sa njima.

KUD „Mladih“ je osnovan 2017. godine, a izvođački ansambl čine srednjoškolci, studenti i zaposleni.

„Imamo omladinski ansambl, u kome su srednjoškolci koji su nam se pridružili prošle godine i polako ih uvodimo u sve ono što jedan igrač treba da zna. Što se tiče mlađih uzrasta, imamo srednji ansambl u kome su učenici od četvrtog do osmog razreda i imamo dva ansambla u kome su predškolci i osnovci do četvrtog razreda, a oni su podeljeni u pripremnu grupu u kojoj su novi članovi i onu sa starijim članovima“, pojasnila je ona.

Kaže da imaju čak i veoma mlade članove, od četiri i po godine, koje obično upisuju roditelji ako primete kod njih dar za igru, koji se vremenom i dokaže.

Na repertoaru ovog društva trenutno je 17 koreografija, a kao i ostale kolege iz ove branše suočavaju se sa nedostatkom nošnje.

„Izvodimo četiri ili pet bošnjačkih igara, dok su sve ostale srpske igre, koje igrači vole da izvode, jer su dinamičnije. Takođe, izvodimo jednu lepu makedonsku igru koja ima interesantan ritam, koji je neuobičajen za naše podneblje. Osim jedne turske minijature sa kojom se predstavljamo, nemamo prostora za druge internacionalne igre, jer nam fali nošnja za takvo izvođenje. Da bi se adekvatne igre Novog Pazara i okoline prikazale na sceni takođe je dugoročan proces, koji će pokazati rezultate tek narednih godina“, kaže Brunčevićeva.

Kako pojašnjava, bošnjačke igre su slične u svim ovdašnjim društvima, dok izvorne srpske igre izvodi samo KUD „Golija“, a da je njima primarno da sredstva i napore ulože u koreografa i druge stručnjake koji će oplemeniti njihov repertoar, na osnovu istraživanja terena i literature.

„Mi već imamo budućeg etnokoreografa, koji je naš član i koji je po našem nagovoru na katedri za etnokoreografiju u Štipu. Ovo nam je veoma bitno, jer mi na ovim prostorima nikada nismo imali stručnjaka koji se bavio isključivo time. Veliki dorinos dao je rahmetli Ibiš Kujević, koji je bio na čelu KUD ’Vrelo Ibra’, a koji je nekoliko godina radio ovde, ali nismo imali nekoga da mu primarna preoukpacija bude baš Novi Pazar“, kazala je ona.

Sa svih dosadašnjih gostovanja članovi ovog društva nose pozitivna iskustva, a na nekim velikim festivalima dobijali su i nagrade za najbolje ponašanje i najprijateljskiju grupu.

„Naši folkloraši vole da se druže i da budu zajedno, pa im je lepše kada gostovanje traje više dana. Imamo primer nekoliko maturanata, članova našeg društva, koji su radije izabrali da putuju sa nama, nego da idu na ekskurziju sa školom. Mi tokom godine imamo minimum sedam putovanja i deca se srode zajedno, postaju porodica“, zaključila je Brunčevićeva.

Inače, KUD „Mladih“ intenzivno prikuplja sredstava za organizovanje ovogodišnjeg Međunarodnog festivala folklora, poput onog koji su organizovali prošle i 2019. godine, kao i manje manifestacije „Igrom sa ljubavlju Pazaru”.

M. Jovičić-H.Ziljkić

Tekst je nastao u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodne građane“, koji sprovodi Free media. 

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti