Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Neobjavljene drame Muhameda Abdagića ugledale svjetlo dana

Zbirka ”Drame”, koja sadrži četiri neobjavljene komedije čuvenog književnika i pjesnika iz Sjenice Muhameda Abdagića promovisana je u Narodnoj biblioteci Dositej Obradović u Novom Pazaru.

Knjiga objedinjuje drame ”Atrakcija“, ”Glupača“, ”Klan“ i ”Lezbijke“, a štampana je na osnovu originalnog rukopisa koji su članovi Abdagićeve porodice povjerili ovoj ustanovi na čuvanje.

Novopazarski bibliotekari su tekst ove zaostavštine prepisali, uredili i pripremili za štampu.

Književni kritičar i profesor književnosti Dino Lotinac, koji potpisuje recenziju ovog djela, kaže da je u pitanju zanimljiv tekst koji se po stilu i tematici razlikuje od onoga na šta su čitaoci navikli.

”Riječ je o dramama u vidu fragmenata i dijaloških epizoda. Nešto što je čak nalik na filmske fragmente. Sa ovim dramama mi dobijamo Abdagićev tekst koji prati moderni književni stil i okvir “, kaže Lotinac.

On vjeruje da će ovo doprinjeti daljem istraživanju Abdagićevog rada.

”Generalno, u sandžačkoj bošnjačkoj književnosti drama kao žanr nije bila zastupljena u mjeri u kojoj se očekivalo. Abdagić je jedan od pojedinaca koji su se bavili dramom, za vrijeme života objavio je tri drame, a posthumno objavljena mu je drama Ramiza”, kaže Lotinac.

O stvaralaštvu, životu i neobičnim okolnostima u kojima je stvarao Abdagić govorio je i profesor Redžep Škrijelj, koji je ukazao na to da su domaći autori i zavičajni pisci prilično nepročitani.

“On je čovjek koji je zadužio sve nas da pomno iščitavamo i istražujemo njegovo pisanje. Iz njegovog pera izvire impozantna poezija i romanesno stvaralaštvo među kojima je 17 romana od kojih su samo neki objavljeni. Ono što je važno istaći jeste da je on veliki majstor drame i dijaloga ukrašnih lijepim lokalnim jezikom”, rekao je Škrijelj.

On je istakao da su Sijarić i Abdagić u samom vrhu sandžačke književne scene koji ne samo da moraju biti dio školske lektire, već i tema istraživača i doktorskih disertacija.

Rukopis je sačuvan tako što je sestrić Muhameda Abdagića, Adem Vrcić, povjerio na čuvanje ovaj dio književne zaostavštine direktoru novopazarske biblioteke, Eijasu Rebronji. Bibliotekari Enes Nikšić, Azra Biševac i Amra Đekić su povjerene spise sredili, prekucali i pripremili za štampu.

“Adem Vrcić me je zamolio da biblioteka preuzme obavezu da sačuva rukopis jer je vjerovao da će, kako je rekao, biblioteka moći bolje da ga sačuva od njega samoga. Preuzeli smo tu obavezu i čekali pogodan trenutak da objavimo rukopise koji su nam povjereni, a onda su nedavno bibliotekari sa zavičajnog odjeljenja radili na prekucavanju i djelimično na sređivanju teksta da bi sada knjiga izašla iz štampe. Meni je posebno drago što biblioteka svoj izdavalački rad u 2024. Godini počinje baš ovim djelom značajnim za ovaj kraj”, rekao je Rebronja.

On je dodao da je knjiga posebno važna za one koji se bave književnošću, one koji istražuju i one koji su godinama ranije pratili Abdagićev rad.

Iako je objavljivanje ovih rukopisa vrijedan poduhvat, još uvijek ostaje veliki dio neobjavljene rukopisne zaostavštine ovog sandžačkog književnika, rečeno je na ovom skupu.

Među do sada objavljenim djelima su zbirke pjesama “Lutajući Brod”, ”Po Bašeski“, ”Tuži dabiživ“, ”Feniks“, “Iza Moreno” i sabrana poezija ”Iz Feniksovog gnijezda“, kao i Abdagićeva čuvena djela “Feniks: Život Šaćirov prije Objave” ,“Duge Studene Zime”, “Zvučni zid”, “Tvrdi grad“, ”Zamka“ i ”Feniks I i II“, ”Tali džan“ kao i zbirke pripovjedaka ”Zemlja”, drama ”Ramiza“ i knjiga priča ”Sandžak i u njemu Sjenica“.

U zanimljivoj životnoj biografiji Muhameda Abdagića ističe se da je pohađao medresu Kralj Aleksandar u Skoplju zajedno sa Ćamilom Sijarićem, a da su zbog političkih ideja obojica izbačeni iz nje. Iako je sudjelovao u Narodnoslobodilačkoj borbi često se sukobljavo sa tadašnjim režimom.

Zbog buntovništva je 1948. godine osuđen na robiju od 10 godina, koju nije cijelu odležao. Dugo je bio omalovažavan i osporavan zbog političkih pogleda, a danas ga mnogi smatraju jednim od najvećih sandžačkih pisaca.

Kao vid uspomene na njega u Sjenici se svake godine održavaju Književni susreti “Muhamed Abdagić”, takođe i Gradska biblioteka u ovom gradu nosi njegovo ime.

A.Šaljić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti