Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Novi Pazar: Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Odlukom Skupštine grada danas se u Novom Pazaru obeležava Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Iz lokalne samouprave apelovali su na medije i ugostiteljske objekte da programske sadržaje prilagode sećanju na ovu tragediju. Osim toga, u gradu danas neće biti nikakvih javnih skupova.

Na sednici Skupštine grada pre osam godina, kada je usvojena ova Odluka, istaknut je značaj suočavanja sa prošlošću, kao osnovnim preduslovom za jačanje mira i stabilnosti i pomirenja među narodima.

Na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, gde se danas obeležava 28. godišnjica genocida nad Bošnjacima, koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine, biće ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici.

Njihova nekompletna tela pronađena su u nekoliko grobnica, koje su pripadnici Vojske Republike Srpske više puta prekopavali.

U Potočarima će danas biti ukopani: Esad Džanić, Bekir Musić, Sakib Garaljević, Himzo Mujić, Hasib Ibrahimović, Ređo Jahić, Rifet Tabaković, Idriz Mehinović, Mujo Esmić, Šaban Ibrić, Senid Hodžić, Semir Đozić, Sabid Ibrahimović, Mehmed Gerović, Nisad Selimović, Halil Avdić, Hasan Smajlović, Esed Klempić, Sabahudin Selimović, Husein Zukić, Elvir Salčinović, Džemail Alić, Mustafa Mekanić, Ahmedin Halilović, Zuhdija Lemeš, Hasib Mujanović, Vejsil Mujanović, Ekber Riđić, Mevlid Aljić, Nezir Muminović.

Sadik Selimović, koji je preživeo genocid, ukopaće danas brata.

On je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da je do sada sahranio oca, dva brata, sina od jednog brata, punca, dva šuraka, dajidžu i tri njegova sina.

“On je tri meseca posle pada Srebrenice hodao po šumi, prešao na slobodnu teritoriju i dozivali ga ljudi koji su bili u grupi. Mislio je da to nisu naši ljudi. Sudbina je takva da se vrati prema Srebrenici i ubili su ga”, kaže Selimović, koji je radio kao deo tima na pronalasku masovnih grobnica i ekshumaciji posmrtnih ostataka ubijenih u srebreničkom genocidu.

Do sada je u ovom mezarju ukopano 6.721 žrtva, a traga se za još više od hiljadu nestalih Srebreničana.

Poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka u ponedeljak su u Skupštini Srbije ponovo podneli predlog "Rezolucije o genocidu u Srebrenici". 

Narodni poslanik Enis Imamović rekao je da je ovo peti saziv Skupštine kojem su predali ovaj predlog. 

“U medjuvremenu sve presude međunarodnih sudova za genocid su postale pravosnažne. Time su ispunjeni i svi formalno-pravni uslovi da Srbija konačno, zbog sebe same, svoje budućnosti i zbog svog položaja u civilizovanom svijetu konačno usvoji ovu Rezoluciju. Ona politika koja je dovela do stvaranja svesti da se interesi jednog naroda i jedne države mogu ostvarivati genocidom i ratnim zločinima nad drugim narodom doživela je sada i zvaničnu, pravosnažnu, međunarodnu osudu”, rekao je Imamović na konferenciji za novinare. 

Ovim predlogom je predviđena najoštrija osuda genocida i zabrana veličanja osuđenih ratnih zličinaca a odgovornost za genicid se individualizuje. 

“Predlog ukazuje da je odgovornost za genocid i druge ratne zločine individualna i da ni jedan narod ne može biti označen kao genocidan. Zbog toga smo u peambuli rezolucije nagasili da je krivica za genocid i druge ratne zločine individualna i da nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački”, kazao je on. Kako je naglasio, za to su neophodni kolektivna osuda i kolektivno distanciranje od ratnih zločinaca.

Dan sećanja se obeležava i u državama i institucijama Evropske unije kao i Savetu Evrope.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti