Novi Pazar
-4°C

Novi Pazar: Mladi do posla dolaze i preko društvenih mreža

Prema zvaničnim podacima preko sedam hiljada mladih u Novom Pazaru do 30 godina nema posao, iako postoje brojni programi, društvene mreže i aplikacije preko kojih mogu doći do poslodavca.

Na evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje je 1.100 mladih od 15 do 19 godina, 3.148 od 20 do 24, kao i 2.826 mladih koji imaju od 25 do 29 godina.

Potparolka ove službe Aida Bojadžić za portal Free media kaže da je među nezaposlenima najviše sa diplomom srednje škole, dok sa fakultetskom diplomom prednjače ekonomisti, pravnici, psiholozi, filolozi, doktori medicine, stomatolozi, učitelji i vaspitači.

„Trenutno su deficitarna zanimanja lekari sa specijalizacijama, diplomirani farmaceuti, mašinski inženjeri sa posebnim licencema, inženjeri informatike koji su specijalizovani za programiranje, profesori muzičke kulture, istorije i tehnike i tehnologije. Fale nam i profesionalni vozači, telefonski operateri, kuvari, konobari i pomoćni radnici u kuhinji, kao i tesari, zidari, armirači, vodoinstalateri, električari I ostali“, rekla je Bojadžićeva.

S obzirom da su društvene mreže postale primarne u pronalaženju posla, ona ističe da svi zainteresovani informacije o programima ove službe mogu da dobijaju i putem instagrama, vibera, ali i preko LinkedIna, koji je postao najpopularnije sredstvo komunikacije između nezaposlenih i poslodavca.

Koordinator Regionalnog inovacionog Strartap centra u Novom Pazaru Šemsudin Plojović kaže za naš portal da je LinkedIn veoma važna profesionalna mreža za pronalaženje posla, jer na taj način poslodavac može da vidi biografiju i da kontaktira osobu koja traži posao.

“Postoji jedna veoma dobra izreka: Ukoliko niste čuli za LinkedIn mrežu, onda ona verovatno i nije za vas. Pored informatičara, ova mreža je namenjena svim mladima koji žele da dođu do posla. Oni koji studiraju menadžment, IT, grafički dizajn ili umetnost već su na ovoj mreži, gde putem različitih poslova dolaze i do brojnih iskustava”, kaže Plojović.

On je istakao da je Novi Pazar grad mladih i univerzitetski centar, te smatra da njegov privredni razvoj ne treba da bude baziran na proizvodnji hrane i poljoprivredi, već na inovacijama i visoko produktivnim industrijama.

Potparolka Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Aida Bojadžić kaže za Free media da se najviše mladih odlučuje za pokretanje sopstvenog biznisa putem obuke “Put do uspešnog preuzetnika”, koja je preduslov za konkurisanje sredstava za zapošljavanje.

Dodaje da su tu i programi “Stručna praksa” i “Moja prva plata”, koji su takođe namenjeni mlađima do 30 godina, a da je većina zainteresovana za neformalnu nastavu i online obuke, kao što su digitalni marketing i knjigovodstveno vođenje poslovnih knjiga.

„Većina poslodavaca obraća pažnju na veštine koje poseduje jedna osoba, te na taj način oni koji poznaju strane jezike, kao što su engleski, nemački i turski, lakše dolaze do posla. Veliki broj mladih završi jedan fakultet, a bavi se nečim što nije njihova profesija, pa tako recimo imamo informatičara koji radi kao komercijalista. Svi mladi koji žele da rade, treba samo malo da se potrude“, kazala je Bojadžićeva.

M. Jovičić

Tekst je nastao u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodne građane“, koji sprovodi Free media. 

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti