Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Novi Pazar: O vršnjačkom nasilju se nerado govori

Vršnjačko nasilje je itekako prisutno u novopazarskim školama, ali se o ovoj temi nerado i nedovoljno govori, smatraju roditelji učenika sa kojima je razgovarala ekipa portala Free media.

Mediji su u poslednjih mesec dana pisali o čak dva slučaja vršnjačkog nasilja među ovdašnjim osnovcima, odnosno brutalnoj tuči među njima.

Teoretski, ono predstavlja svako ponašanje čiji je cilj da se nekome nanese šteta, a koje se pritom ponavlja nakon određenog vremenskog perioda.

Novopazarka Lejla Selimović, majka dva osnovca, kaže za naš portal da se u našoj lokalnoj zajednici ne radi dovoljno na sprečavanju vršnjačkog nasilja.

„Činjenica je da je ono zastupljeno, ali veoma mali procenat ljudi govori o tome, a još manji čini nešto po tom pitanju. Moja deca konkretno nisu imala tih problema, ali sam više puta slušala druge roditelje, čija su deca bila izložena nasilju. O tome zaista mora da se priča više i da se reaguje kako bi se koliko toliko deca zaštitila“, kaže Lejla.

Prema dostupnim informacija deca koja su izložena nekom od oblika nasilja najčešće su mirna i povučena, što ih čini i lakšim metama.

Majka jednog srednjoškolca Naja Pljakić smatra da sa decom treba više raditi na tome da imaju slobodu da prijave nasilje profesorima.

„Treba što više pričati sa decom, među njima ne treba da ima razlike, treba da su sva ravnopravna. Takođe, mislim da bi bilo dobro da što više roditelja angažuje, a da se organizuju predavanja, kako bi se nasilje sprečilo“, kaže Naja.

Ona nam priča da je u odeljenju njenog sina bio slučaj vršnjačkog nasilja.

„To nasilje je kasno prijavljeno. Dete nije imalo slobodu da prijavi nasilje i da zatraži pomoć, sto je zaista strašno“, kaže ova majka.

Oblici ovog nasilja su fizičko, psihičko, seksualno, socijalno i digitalno.

Međutim, prema dostupnim istraživanjima najzastupljeniji oblik je fizičko nasilje, koje su najčešće izložena deca uzrasta od 11 do 15 godina.

Psihologica u novopazarskoj Gimnaziji Aida Grišević kaže za naš portal da je kod vršnjačkog nasilja veoma važan rad roditelja sa decom, ali i saradnja između roditelja i škole.

„Učenici vrlo retko prijavljuju nasilje, zbog toga je veoma važno da roditelji razgovaraju sa njima, a da nastavnici dobro osluškuju atmosferu u odeljenju. Učenici koji trpe nasilje mogu se obrate nastavniku, odeljenskom starešini ili  pedagoško-psihološkoj službi“, rekla je Griševićeva.

Ona je istakla da su mere prevencije formiranje timova za zaštitu od vršnjačkog nasilja, dobra komunikacija roditelja sa školom, radionice i tribine.

„Procenu nivoa nasilja obavlja Tim za prevenciju nasilja, zlostavljanja i uznemiravanja“, zaključila je psihologica.

Istraživanje udruženja “Reakt” iz Novog Pazara, koje je rađeno 2022. godine, pokazalo je da preko 87 odsto srednjoškolaca iz ovog grada nikada nije bila žrtva fizičkog nasilja od strane vršnjaka. 

U ispitivanju je učestvovalo 1.193 ispitanika iz šest ovdašnjih srednjih škola.

Rezultati tog istraživanja su dostupni OVDE.

M. Numanović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti