Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Obeležene tri decenije od zločina u Štrpcima

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), Islamska zajednica (IZ) u Srbiji i lokalna samouprava u Prijepolju obeležili su danas odvojenim prigodnim skupovima tri decenije od zločina na železničkoj stanici u Štrpcima.

Na današnji dan pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) iz voza, koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar, izveli su 20 putnika i potom ih ubili.

Tim povodom oglasile su se i bošnjačke partije u Srbiji.

BNV organizovalo Komemorativnu akademiju i mimohod šutnje

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Misala Pramenković rekla je danas da se sećanjem na Štrpce Bošnjaci podsećaju i na zločine u Kukurovićima, Bukovici i Sjeverinu.

Ona je na Komemorativnoj akademiji ispred Doma kulture u Prijepolju rekla da se delovanjem faktora koji imaju uticaja može očekivati svetlija budućnost.

“Ovo je zajednička borba, borba za prava čoveka koju svi dugujemo. BNV kao krovna organizacija Bošnjaka nastoji da jedino institucionalnim delovanjem, delovanjem svesnih pojedinaca možemo promeniti naše stanje i očekivati svetliju budućnost“, rekla je Pramenkovićeva.

Foto SANA

Predsednik Izvršnog odbora BNV Fuad Baćićanin smatra da se Bošnjaci po naznačajnijim pitanjima ne smeju razilaziti.

„Ovaj skup je pokazatelj da smo naše stavove usaglasili. Ostavimo politiku i uskostranačke interese po strani, odajmo počast i proučimo dovu zajedno. BNV će uložiti sve svoje kapacitete da se kroz obrazovno-vaspitni sistem Srbije razviju programi koji će obuhvatiti sadržaje počinjenih genocida i ratnih zločina, a u cilju sprečavanja njihovih ponavljanja“, rekao je Baćićanin.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov tvdi da će Vlada Srbije i njegovo ministarstvo nastojati da se svim silama bori protiv netolerancije i mržnje.

“Borićemo se protiv svih onih oblika zla koji su u korenu onoga što se dogodilo ovde u Štrpcima pre 30 godina. Isto tako ćemo se još snažnije zalagati za afirmaciju temeljnih vrednosti, neprikosnovenosti ljudskog dostojanstva svake osobe“, rekao je Žigmanov.

Foto SANA

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek naglasio je da svako ko želi dobro Srbiji i svim njenim građanima, nikada više neće dozvoliti da se ovako nešto ponovi.

„Ne postoji nikakva politička okolnost koja može opravdati bilo koji zločin prema bilo kome. Svaki ljudski život je svet i ko ubije jednog nevinog čoveka, kao da je ubio čitav svet, a ko spasi jednog čoveka, kao da je spasio celi svet. Zato je naša obaveza da očuvamo mir, ali da na tom putu ne zaboravimo žrtve i nevino stradale i da ne odustanemo od traženja pravde za njih, a to podrazumeva i najoštrije kazne za počinioce“, rekao je Đerlek.

Prisutnima su se obratili i potpredsednik Narodne skupštine i predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, narodni poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Enis Imamović i direktor Arhiva Federacije BiH Hajrudin Ćuprija.

Nakon akademije organizovan je mimohod šutnje ulicama Prijepolja do spomen obeležja u naselju Šarampovo, a otvorena je i izložba slika Arhiva Federacije BiH “Zločin bez granica”.

Dudić: Nećemo se pomiriti sa zulumom i nepravdom

Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić rekao je danas u Prijepolju da se zločin 20 ubijenih putnika na železničkoj stanici u Štrpcima nikada neće zaboraviti.

On je okupljenim imamima i građanima rekao da se sa ovim zulumom i nepravdom koja se dogodila pre tačno tri decenije neće pomiriti.

“Ovde smo zbog porodica, ali i zbog nas samih, jer nama ovo prisećanje treba. Kao da je jučer bio taj 27. februar 1993. godine. Evo i opet, danas, mrak u Prijepolju. I treba da bude na tren mrak i nije slučajno danas ovaj prostor bez struje. Ove bele ahmedije svetlo su u mraku i zauvek će to biti, ako Bog da”, kazao je muftija Dudić.

Foto Mešihat IZuSrbiji

On je poželeo da se više nikada nikome ne ponovi ovakav zločin.

“Stavite se u poziciju sinova i kćeri, braće i sestara, supruga i roditelja, onih koji su za nafakom krenuli. Neka se nikada više nikome ovakvo zlo ne desi. Neka nas ova nepravda ne natera da i mi idemo za nepravdom, da činimo zulume i zločine. Nas vera uči da pozivamo na dobro, a odvraćamo od zla”, istakao je muftija Dudić.

Glavni imam Medžlisa IZ u Prijepolju Aref Duraković poručio je da se ovog, ali i svih drugih zločina, trebamo se sećati i buduće generacije podsećati kako se oni nikada ne bi više ponovili.

Foto Mešihat IZuSrbiji

Nakon njihovog obraćanja proučene su dove i jasin za duše otetih i ubijenih u Ibrahim-pašinoj džamiji, a nakon toga je izučena Fatihe ispred spomen obeležja otetima u naselju Šarampovo.

Delegacija SDP na obeležavanju godišnjice zločina u Štrpcima

Na spomen obeležje u Prijepolju vence su, osim porodica otetih i ubijenih, položile i dovom i minutom ćutanja počast ubijenima odale delegacije opštine Prijepolje i Sandžačke demokratske partije (SDP).

Kako navodi Radio televizija Novi Pazar (RTVNP), narodni poslanik SDP i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Muamer Bačevac ocenio je da je kazna Višeg suda u Beogradu od ukupno 35 godina zatvora za četvoro optuženih za ovaj zločin neprimerena.

Foto Radio televizija Novi Pazar

On je izrazio očekivanja da će drugostepenom presudom okrivljeni dobiti znatno veće kazne.

Predstavnici lokalne samouprave Prijepolje rekli su da je zločin opomena i da ta opština sadašnjim i budućim generacijama mora poslužiti kao primer suživota, sloge i tolerancije.

SDA Sandžaka: U ovakvoj Srbiji nemaju nade za opstanak

SDA Sandžaka ponovila je danas raniji zahtev da se porodicama žrtava dodeli status civilnih žrtava rata i raseljenih lica.

“Ovaj zločin nije u potpunosti rasvijetljen ni nakon 30 godina. Neki od počinioca su kažnjeni ponižavajuće niskim kaznama, što dodatno vređa porodice žrtava. To je ujedno poruka svim Bošnjacima da u ovakvoj Srbiji nemaju nade za opstanak”, saopšteno je iz partije Sulejmana Ugljanina.

Oni su podsetili da su pre 30 godina u Štrpcima iz voza 671, koji se kretao na relaciji Beograd – Bar, srpske oružane snage otele, opljačkale, mučile i svirepo ubile 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jedno lice nepoznate nacionalnosti.

“Ubili su ih, isključivo, zato što su bili druge vere i druge nacionalnosti”, tvrde u SDA Sandžaka.

BOSS: Da se ne zaboravi i nikome ne ponovi

Bošnjačko srpski savez (BOSS) zatražio je danas od nadležnih državnih organa da pronađu posmrtne ostatke ubijenih, a da se njihovim porodicama obezbedi status civilnih žrtava rata i da im se isplati puna reparacija.

“Na današnji dan šaljemo poruku mira, da se ne zaboravi i da se vise nikad i nikome ne ponove Štrpci. Nažalost, još uvek nemamo pronađene posmrtne ostatke otetih, a do danas nisu otkriveni inspiratori ovog strašnog zločina”, navode u ovoj stranci na čijem čelu je Samir Tandir.

Oni su istakli da sudski postupci traju nedopustivo dugo i da su oni obuhvatili samo neke od zločinaca, te da se tu napravio izvesni napredak.

NVO: Pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve

Nevladine organizacije Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava saopštile su da proteklih godinu dana, sudovi u Srbiji i Bosni i Hercegovini doneli tri prvostepene presude za ovaj zločin, a da su do danas pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Ove nevladine organizacije podsećaju da žrtvama zločina u Štrpcima Republika Srbija ne priznaje status civilnih žrtava rata, jer su stradale na teritoriji druge države.

One zahtevaju od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i drugih nadležnih institucija da donesu novi zakon, zasnovan na Modelu zakona o pravima civilnih žrtava rata, koji sadrži normativna rešenja u skladu sa međunarodnim standardima.

Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Iljaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. 

Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

A.Bajrović

Foto: Agencija SANA, RTVNP, Mešihat IZ u Srbiji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti