Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Počela rekonstrukcija kule Džephane

Sanacijom ogradnog zida i radovima na konzervaciji ključnih objekata na Novopazarskoj tvrđavi, danas počinje prva faza rekonstrukcije kule Džephane.

Radove vredne 24 miliona dinara izvodiće beogradska kompanija “Koto”, sa podizvođačem, a ta firma bila je takođe angažovana na rekonstrukciji kule Motrilje, ali i na najavljenoj sanaciji Altun-alem džamije.

Podsećamo, ostaci Džephane, ali i Baruthane i Zindana otkriveni su u okviru arheoloških iskopavanja koje je sproveo Muzej “Ras” 2019. godine.

Ministar turizma i omladine Husein Memić kazao je da za potpunu rekonstrukciju pomenute kule nedostaje oko 50 miliona dinara.

“Park postaje muzej na otvorenom. To je bio cilj i ministarstva, ali i grada, koji je aplicirao za sve ove projekte. Kada Džephana bude sanirana i izgrađena biće jedan od najlepših simbola grada”, naveo je Memić.

On je rekao da veruje da će radovi na rekonstrukciji Altun-alem džamije i izgradnji Omladinskog centra početi uskoro, dodavši da potonji projekat košta tri miliona evra.

Na pitanje portala Free media zašto radovi na rekonstrukciji hamama još uvek nisu počeli , Memić je odgovorio da će lokalna samouprava platiti arheološka iskopavanja u okviru tog istorijskog objekta, koja će raditi Zavod za zaštitu spomenika.

“Tu spada i stara čaršija. Prvo se mora uraditi studija saobraćaja jer ne možete crtati projekta ako ne znate kuda će ići vozila. Kada se uradi studija saobraćaja, uraduće se i projekat u kojem će Zavod učestvovati”, rekao je Memić.

On je dodao i da su radovi na kuli Motrilji završeni, ali da je za njeno otvaranje potrebna izrada stalne postavke.

“Struka je ta koja treba da kaže kakva će ta postavka biti. Uključeni su ljudi iz Kulturnog centra, ali i iz Sarajeva i okolnih gradova”, kazao je Memić.

Gradonačelnik Nihat Biševac naveo je da je grad za prvu fazu projekta izdvojio osam miliona dinara, od čega četiri miliona za izradu dokumentacije.

“Sve se radilo detaljno i stručno, a sigurno je da kompletna Novopazarska tvrđava dobija na značaju i vraća se svom starom izgledu”, zaključio je Biševac.

Rekonstrukcija same kule Džephane predviđena je u drugoj fazi.

Rok za završetak radova je četiri meseca.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti