Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

RSE: Uredbom protiv diskriminacije žena sa hidžabom na aerodromima u Srbiji

“U više navrata prethodnih godina imala sam neprijatnosti tako što sam doživela diskriminaciju od strane aerodromskih službenica obezbeđenja u Nišu i Kraljevu zbog moje verske nošnje, odnosno marame, hidžaba. Odvođena sam u kabine na pretres, gde mi je traženo da skinem maramu, kako bi aerodromska službenica izvršila neku proveru”, ovako za Radio Slobodna Evropa (RSE) počinje priču Hurija Fetić iz Novog Pazara.

Ova teološkinja i profesorica veronauke u jednoj osnovnoj školi ispričala je da za nju na većini aerodroma u Srbiji nisu imali razumevanja čak ni kada je putovala sa malom decom.

“Pre par nedelja, konkretno 13. avgusta, na beogradskom aerodromu nakon prelaska sigurnosne provere prišla mi je službenica obezbeđenja i prvi put na ovom aerodromu, a putovali smo mnogo puta, od mene je zatražila da pređem u kabinu za pretres. Poseban vid diskriminacije predstavlja neka njena izjava, citiraću je: ‘Molim vas, moramo vas pretresti, zbog vaše verske nošnje’. Osećala sam se veoma diskrimisano, kao građanin drugog reda, svi su u mene gledali”, ispričala je ona za RSE.

Ističe da se ovo dešavalo mnogim ženama u njenoj porodici, prijateljicama i koleginicama.

“Imala sam prilike da putujem sa mnogih aerodroma, u Evropi i šire, a nisam imala nigde nikada sličnu situaciju kao ove koji mi se dešavaju u našoj zemlji”, kaže Hurija.

Ona je nakon ovog slučaja podnela žalbe i pritužbe aerodromskoj upravi, ali i političkim bošnjačkim predstavnicima u Narodnoj skupštini, kao i poverenici za ravnopravnost.

Ovaj slučaj, ali i mnogi pre toga, bili su povod sastanka potpredsednika Skupštine Srbije i predsednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlića i direktora Aerodroma Srbije Mihajla Zdravkovića krajem avgusta.

Zukorlić je za RSE rekao da je razgovor urodio plodom, odnosno da je dogovoreno da se donese nova uredba, kojom se ne nalaže da svaka osoba sa verskim obeležjem na glavi ide na detaljan pretres, već samo ako osnovni pregled pokaže postojanje nekog predmeta.

“Direktor mi je rekao da je primio više žalbi po tom pitanju, a uveravao me je da se to pravilo nije odnosilo samo na muslimanke već i na časne sestre i sveštenike. Međutim, naša informacija sa terena je da ovaj problem imaju jedino muslimanke, što ih je prilično uznemiravalo i postojala je sumnja u visok stepen diskriminacije“, kaže on.

Sastanak Zukorlića i Zdravkovića foto SPP

Zukorlić ističe da je ta uredba već usvojena, ali da on nije bio u prilici da vidi sadržaj novog dokumenta.

RSE je poslao upit Aerodromima Srbije, ali do objavljivanja ovog teksta nisu stigli odgovori na pitanja koja se tiču sastanka i nove uredbe.

“Iz usmenog uveravanja koje sam dobio od direktora da nova uredba podrazumeva da se ne vrši detaljan pretres svakog pojedinca koji ima versko obeležje, već samo u slučaju da skener pokaže da postoji neki predmet. Rečeno mi je da u prethodnom periodu pravila nisu prepoznavala da na glavi može da postoji komad koji je sastavni deo odeće, već se to tretiralo kao kapa. Oni su sada malo bolje shvatili kulturu odevanja muslimana, da je hidžab deo odeće, to nije kapa koja se skida i vraća. Napori koje je imala Islamska zajednica (IZ) i mi kao stranka su urodili plodom, te se ja nadam da neće više biti problema”, rekao je Zukorlić.

Dodaje da je sa Zdravkovićem razgovarao i o projektu otvaranja aerodroma u Sjenici, te da su utvrđeni početni koraci za realizaciju tog projekta.

Potpredsednik Mešihata IZ u Srbiji Rešad ef. Plojović kaže da su oni još zimus pokrenuli ovo pitanje i da rade na iznalaženju rešenja koje će biti temeljno i održivo na svim aerodromima na prostoru Srbije.

On tvrdi da je ovo što doživljavaju mislimanke odevene po islamskim propisima na aerodromima u Srbiji nešto što se ne dešava nigde u svetu.

Rešad ef. Plojović foto Privatna arhiva

Podseća da su se oni oglasili saopštenjem ovim povodom još u februaru ove godine i ukazali na postojanje jedne vrste diskriminacije na aerodromima u Nišu i Kraljevu i posebnog tretiranja žena muslimanki, koje su pokrivene po islamskim propisima.

“Mi smo tada tražili od Uprave aerodroma da reaguje, međutim ništa se nije promenilo, izdali smo saopštenje, uputili pismo na nekoliko adresa, a pre svega Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Upravi za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Srbije, poverenici za rodnu ravnopravnost, zaštitniku prava građana”, rekao je Plojović.

On je dodao da su napravljeni određeni iskoraci, a posebno je pohvalio inicijativu Poverenice za rodnu ravnopravnost, koja se prva uključila u ovu temu, kao i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Novi Pazar- centar grada

“Kancelarija poverenice je ponudila proces medijacije, odnosno posredovanja i IZ je ušla je taj proces, određen je medijator i sa strane aerodroma, održali su prvi sastanci, ponuđena rešenja od strane aerodroma koja nisu prihvatljiva za nas, tražimo bolja, ona koja neće diskriminisati žene sa hidžabom”, objasnio je proces Plojović.

On dodaje da se na aerodromima pravdaju Zakonom o vazdušnom saobraćaju, ali i nacionalnim programom za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu, koji propisuju ovakav pristup, a za koji uprave aerodroma kažu da su u obavezi da ih poštuju.

“Mi smo tražili da se taj zakon ili uredbe promene, kako bismo imali mogućnost da se ovaj problem reši. Mi kao zajednica nismo protiv da žene muslimanke pokrivene i odevene po islamskim propisima budu podvrgnute posebnoj kontroli ukoliko za to postoji opravdana potreba, kao što je oglašavanje skenera ili sumnja po nekom drugom osnovu, ali jesmo da svaka pokrivena muslimanka bude posebno tretirana, jer to znači da je svaka od njih potencijalno sumnjiva, odnosno opasna i terorista, što je diskriminacija i neprihvatljivo”, rekao je potpredsednik Mešihata IZ u Srbiji.

On se nada da će se uskoro doći do rešenja, jer su u prilično poodmakloj fazi u procesu medijacije, kojim će obradovati pre svega muslimanke koje su odevene po islamskim propisima, koje će moći bez straha da putuju.  

“Smatramo da je postojeća zakonska regulativa neodrživa, jer je nelogična, potpuno pogrešna i tendeciozna, da će se menjati i popravljati i da će imati u krajnjem cilj da zaštiti sve putnike, a istovremeno ispoštuje sva verska i ljudska prava pripadnika različitih verskih zajednica, posebno u ovom slučaju pripadnika Islama, odnosno muslimana i nama je u ovom procesu potrebna podrška svih iskrenih faktora, a tu mislim kada kažem i na lokalne političke faktore i na republičke političke faktore, odnosno državne. Mislim na bošnjačke političke partije i na druge. Potrebna nam je podrška Vlade Srbije, predsednika Srbije, zato što su muslimani i muslimanke ravnopravi građani ove države, doprinose njenom prosperitetu i stabilnosti, a u krajnjem slučaju to znači i da zaslužuju poštovanje države u smislu poštovanja njihovih prava i tretiranja na aerodromima”, rekao je Plojović.

On zaključuje da uznemirenost muslimanki koja je prourzokovana bespotrebnim pregledom može da ima veoma negativne posledice.

Radio Slobodna Evropa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti