Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Šemsović: Nastava na bosanskom važna za očuvanje kulturnog nasleđa

Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sead Šemsović ocenio je danas povodom 10 godina od uvođenja nastave na bosanskom jeziku da je ona važna zbog daljeg očuvanja kulturnog nasleđa Bošnjaka.

On je na konferenciji za novinare rekao da se ovim obrazovanjem kod mnogih popravila samosvesnost o sebi.

“Obrazovanje na bosanskom jeziku nije samo pitanje jezika, kako mnogi roditelji misle, već pitanje sadržaja. Mi imamo primere kako deca koja su završila nastavu na bosanskom u osnovnim i srednjim školama, sada podučavaju roditelje o tome šta znači bošnjački nacionalni kulturni identitet“, rekao je Šemsović.

On je rekao da je potrebno još mnogo snage, entuzijazma i rada na pospešivanju kvaliteta obrazovanja i povećanju broja dece na nastavi na bosanskom jeziku.

“Potrebno je još mnogo rada do onog trenutka kada sva bošnjačka deca čiji su se roditelji opredelili u popisu stanovništva i u svojim ličnim dokumentima da su Bošnjaci, budu po automatizmu upisana na nastavu na bosanskom jeziku. Ovaj proces se nastavlja i u ovih narednih 10 godina očekujemo neka pomeranja i dodatna uozbiljenja i naravno mnogo više saradnje i podrške uprave škola, školskih uprava, direktora, pedagoga, psihologa, same države i svih institucija koje su unutar obrazovanja na bosanskom jeziku”, rekao je Šemsović.

On je ukazao na brojne obrazovne ustanove u sandžačkim gradovima sa kojima imaju dobru saradnju i gde se nastava na bosanskom jeziku odvija bez većih problema, a kao jednu od poteškoća naveo roditelje koji, iako bošnjačke nacionalnosti, biraju da decu školuju na srpskom jeziku.

“Nekada roditelji upisuju djecu stihijski kod bolje učiteljice. A šta to tačno znači, saznaće se tek u godinama kada to dete, kao samosvesni Bošnjak koji ima određena znanja o vlastitom identitetu sutra bude na važnoj društveno-političkoj poziciji“, zaključio je Šemsović.

Ranije danas, članovi Predsedničkog saveta BNV održali su sednicu posvećenu ovom važnom jubileju.

A. Bajrović

Foto: Bošnjačko nacionalno vijeće

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti