Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Učenici i zaposleni Ekonomsko-trgovinske škole izgradili bunar u Kamerunu

Učenici i kolektiv Ekonomsko-trgovinske škole u Novom Pazaru priveli su kraju humanitarni projekat izgradnje bunara u selu Ekoumdoum, u Kamerunu i time pokazali saosećanje sa ljudima koji žive u velikoj oskudici.

Ideja se rodila na na časovima vjeronauke. Đaci su slušali da je najbolje djelo pomoći nekom i ne tražiti nešto zauzvrat, a u praksi su dobrovoljno podržali ideju vjeroučitelja, Edisa Ujkanovića, da sakupe novac za izgradnju bunara i zajednički usreće ljude na drugom kraju svijeta.

Ujkanović je za portal Free Media rekao da se svima dopala ideja, te da je škola podržala ovaj humanitarni projekat.

“Dakle, svi profesori Ekonomsko-trgovinske škole, učenici, nenastavno osoblje, rukovodstvo, nastavnici, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, donirali su novac i učestvovali. Svako je donirao onoliko novca koliko je bio u mogućnosti“, rekao nam je on.

Istakao je da je za samu realizaciju svih aktivnosti od presudne važnosti povjerenje i podrška uprave škole, na čelu sa direktorom Ivanom Veljkovićem.

Kako je pojasnio tokom ramazana prikupili su skoro 1.400 evra.

Deo učenika i zaposlenih Ekonomsko-trgovinske škole

Ujkanović objašnjava da je akcija izgradnje bunara bila samo jedna lekcija učenicima i svim mladima da nije teško biti od koristi ljudima.

“Mnogo je načina da se drugom pomogne i da se bude od koristi zajednici: uputiti iskren savjet na osnovu znanja i iskustva, pružiti fizičku pomoć u kakvom poslu, pomoći onom ko je obespravljen da ostvari svoje pravo, onome ko čini nepravdu pomoći ćemo tako što ćemo ga u tome spriječiti, takođe pomiriti dvojicu zavađenih velika je pomoć. Naravno, jedan od vidova pomoći jeste materijalna podrška-sadakom. Sve su ovo uputstva koja učenici slušaju na časovima vjeronauke“, kaže ovaj vjeroučitelj.

Iskopavanje je sprovedeno tokom letnjih mjeseci, izgradnja bunara završena je u junu i već sada stanovnici sela Ekoumdoum koriste pijaću vodu.

Stanovnici sela kažu da im je kvalitet života znatno bolji od kada su dobili bunar.

„Prije kopanja ovog bunara situacija s vodom je bila prilično kritična za sve nas u središnjoj regiji Kameruna. Ljudi su bili primorani da pješače i prelaze velike udaljenosti da bi donijeli vodu iz rijeke. U potragu za vodom često je išla omladina zbog čega su učenici često izostajali sa nastave“, rekla je jedna od stanovnica sela, Madame Zambo.

Madame Zambo

Profesor Ujkanović je bivši student Univerziteta El Azhar gdje se tokom studija, ali i na mnogim međunarodnim seminarima, upoznao sa aktivistima iz različitih afričkih država.

Kako kaže, na osnovu razgovora sa kolegama saznao je za čest i gorući problem u najsiromašnijim predjelima Afrike – neodstatak pijaće vode.

Jedan od njegovih poznanika je i dr. Oumar Nko’o, sadašnji nacionalni koordinarot ACADEC organizacije koja posreduje u izgradnji bunara.

Riječ je o kamerunskom udruženju za pomoć i razvoj zajednice koje se bavi humanitarnim aktivnostima od 2017. godine. Djelatnosti organizacije ACADEC su i kopanje bunara, briga o siročadima i udovicima, nabavka školskog pribora za najsiromašnije, izgradnja toaleta u školama, distribucija hrane i kurbana tokom ramazana i Bajrama.

Dr. Oumar Nko’o

Dr. Nko’o za portal Free Media kaže da nijedna riječ ne može opisati dubinu gesta novopazrkih učenika i njihovih nastavnika, koji će itekako utjecati na njihovu zajednicu.

“Narod Kameruna im je veoma zahvalan. Kao nacionalni koordinator ACADEC-a i u ime naroda Ekoumdoume u centralnom regionu Kameruna, želio bih da izrazim svoju zahvalnost Novopazarcima i školskom kolektivu. Želim da znaju, volimo ih i nadamo se da će i u budućnosti biti delotvorne saradnje između našeg ACADEC-a i grada Novog Pazara”, rekao je on.

Na samu cijenu izgradnje bunara utiče više faktora kao što su dubina iskopavanja, procedura dobijanja potrebnih garancija, upotreba odgovarajućih crpnih pumpi, izdašnost rezervoara i ostalo.

Vrijednost radova nije fiksna u svim slučajevima, ali dosadšanji primjeri pokazuju da iskopavanja koštaju od 1.500 evra pa naviše.

Bunar izgrađen novcem učenika i zaposlenih Ekonomsko-trgovinske škole

Ovaj humanitarni rad Ekonomsko-trgovinske škole dio je planiranih aktivnosti u okviru ramazanskog programa, koji su pripremali profesori Alma Salković, Elma Međedović, Amela Kršić i Izudin Eminović.

Nakon završenih projekata učenici se osjećaju ispunjeno i ostvareno. Zajedno gledaju snimke porodica u afričkim selima kako se raduju, plešu, uživaju u blagodetima čiste vode i kako pozdravljaju Novopazarce.

“Nema tog zadovoljstva koje može da se uporedi sa osjećajem da ste pomogli nekom i da ste dio jednog ovakvog plemenitog čina”, kaže jedna od učesnica projekta, učenica petog odeljenja četvrtog razreda Ekonomske škole, Kanita Plojović.

Ovo nije prvi put da kolektiv novopazarske Ekonomske škole pomaže narodu Afrike. Sličan projekat iskopavanja bunara sproveli su nastavnici i generacija učenika 2019. godine za stanovnike države Tanzanije.

Školska godina u Srbiji počela je razgovorima o vrijednostima. Prve časove u prvoj nedjelji, po preporuci Ministarstva prosvjete, nastavnici svih predmeta posvetili su jačanju solidarnosti, altruizma, demokratskih vrijednosti, kao i osnaživanju svega onoga što razvija socijalne vještine učenika. Suština je ista-poštovanje i razumijevanje drugog.

A. Šaljić

Foto: Privatna arhiva

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti