Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Ugljanin traži rešavanje statusa Bošnjaka i Albanaca u Srbiji

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin tražio je danas od državnog vrha Srbije da najpre reši status i pitanja Bošnjaka i Albanaca u svojoj zemlji, pa da tek onda da to isto traže za svoje sunarodnike na Kosovu.

On je na konferenciji za novinare rekao da će samo tako predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaviti stvari na svoje mesto.

“Bošnjaci i Albanci u Srbiji imaju mnogo problema i nerešenih pitanja. Ovakav položaj Bošnjaka u Srbiji je neizdrživ i neprihvatljiv i zato smo poslali pismo predstavnicima Velike Britanije, Amerike i Evropske unije da se u procesu realizacije francusko-nemačkog sporazuma uključi rešavanje i naših pitanja“, rekao je Ugljanin.

Kako je kazao, traže princip simetrije i reciprociteta, bez diskriminacije u pravima i bez favorizovanja bilo kojeg naroda ili nacionalne zajednice.

“Za Bošnajke tražimo institucionalnu saradnju, a ne prazne priče koje su govorili svi dosadašnji premijeri i predsednici, a čujemo da ih još uvek pričaju. Velikosrpska politika zasniva svoju nakaradnu laž na tome da u Srbiji svi uživaju sva moguća prava po evropskim standardima, a jedino Srbima nešto fali u Bosni i na Kosovu“, rekao je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka je na pitanje portala Free media rekao da Bošnjacima u Srbiji još uvek nije priznato ranije stečeno pravo naroda, te da regija Sandžak još uvek nije dobila svoj status.

“Maćehinski odnos predsednika Srbije i premijerke je vrlo drzak i neprihvatljiv prema građanima svoje zemlje. Mi dajemo predlog koji sam izneo za rešenje trajnog i stabilnog i pravednog mira na Balkanu“, rekao je on, odgovarajući na naše pitanje šta konkretno Bošnjaci zameraju državnom vrhu Srbije.

On je istakao da je tokom nedavnog sastanka u Prištini premijera Kosova Aljbina Kurtija, sa predsednikom Partije za demokratsko delovanje Šaipom Kamberijem,  obavestio da Bošnjaci i Albanci nisu zadovoljni svojim statusom u Srbiji.

“Sa Kurtijem smo razgovarali o francusko-nemačkom sporazumu i on nas je upoznao sa njegovim okvirnim principima. Ovaj evropski predlog za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova je jasan i sveobuhvatan. Zaštita nacionalnih manjina pominje se jasno i nedvosmisleno pominje već u trećoj rečenici ovog sporazuma, a zajednica srpskih opština se uopšte ne pominje“, rekao je Ugljanin.

On je dodao da su od Kurtija tražili da u nastavku implementacije ovog sporazuma obezbedi reciprocitet u pravima nacionalnih manjina i svih zajednica.

“U razgovoru smo kontantovali da i Ahtisarijev plan uopšte ne pominje opštine sa nacionalnim predznakom, već saradnju među opštinama. Predlagači sporazuma su se usaglasili da za trajan mir, sigurnost, regionalnu saradnju i stabilnost u Evropi i Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup jednoj manjinskoj zajednici“, rekao je Ugljanin.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je ranije danas za Radio televizuju Srbije (RTS) Ugljaninov i Kamberijev sastanak sa Kurtijem kao “pokušaj destabilizacije centralne Srbije i jedan od vidova manipulacije sa Zajednicom srpskih opština”.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti