Novi Pazar
-4°C

Zvucima bogomolja – Lejlek džamija (VIDEO)

U okviru serijala video emisija “Zvucima bogomolja“ danas predstavljamo Lejlek džamiju u Novom Pazaru. Ova džamija datira još iz osmanskog perioda druge polovine 15. veka i jedan je od najstarijih islamskih kulturno-istorijskih spomenika na ovom području, a o njenom istorijatu, arhitekturi i specifičnostima govori imam Fahir ef. Nicević.

Efendija Nicević za portal Free media kaže da je na minari džamije nekada postojalo gnezdo roda (tur. leylek), te da je po tome postala poznata u narodu.

“Inače, u istorijskim spisima naziva se Ahmed-beg džamija. Više puta je rušena, paljena, skrnavljena, a poslednji put džamiju je obnovio Ahmed-beg, pa se zato i naziva po njemu. Prema narodnim predanjima, u ovoj džamiji je klanjao ikindiju namaz sultan Mehmed Fatih, kada je krenuo u pohod na Bosnu”, rekao je Nicević.

On pojašnjava da ova džamija ima lep i veliki harem, u kojem se nalazi i vrtić Predškolske ustanove Reuda.

“U haremu imamo i mejtaš, kamen na kojem se spuštaju oni koji presele na bolji svet. U dvorištu je i česma, hajrat, koja je jedan od simbola ove naše lepotice. Pre tri-četiri godine smo rekonstruisali kameni zid i ogradu oko džamije, koja je urađena u starinskom stilu, a osvežili smo i samu unutrašnjost džamije”, rekao je Nicević.

Fahir ef. Nicević

Pojašnjava nam i da su ulazna džamijska vrata u arabeska stilu niska, da bi džematlije ulazile sa poniznošću u ovu božiju kuću.

“Džamija je u užem gradskom jezgru i pokriva blizu 500 domaćinstava. U unutrašnjosti može da stane od 100 do 120 džematlija. Proširili smo malo gornji sprat, mahfil, i omogućili da može da stane bar još jedan saf džematlija. Takođe, uradili smo i džamijski mimber, postavili nove tepihe”, rekao je on.

Posebno je ukazao na džamijski mihrap, koji je urađen u starinskom stilu, kao i cela džamija.

Drugi sprat džamije, mahvil, koji je namenjen ženama, one retko koriste, upravo zbog velike posećenosti ovog objekta od strane vernika, koji često klanjaju i vani.

U okviru džamije postoji mektep, u okviru kojeg se izvodi pouka svake svake subote i nedelje.

Efendija Nicević je pozvao sve džematlije, ali i ostale građane koji do sada nisu posetili Lejlek džamiju da je obiđu u uvere se u sve njene lepote.

Džamija je otvorena i za turiste, koji zbog blizine Autobuske stanice često navraćaju, jer je mnogi vide kao simbol ove čaršije, koji oslikava istoriju Novog Pazara.

Cilj emisija je da predstavljanjem nekoliko džamija i crkvi u Novom Pazaru i Tutinu utičemo na njihovo očuvanje, ali i versku toleranciju, približavanje i povezivanje Bošnjaka i Srba na ovim prostorima. 

Projekat “Zvucima bogomolja“ realizuje Udruženje građana Free Media, uz sufinansiranje iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti