Novi Pazar
-4°C

Aerodromi Srbije odbacili optužbe Mešihata; Poverenica pozvala da se podnesu pritužbe

Privredno društvo Aerodromi Srbije DOO Niš odbacilo je danas optužbe Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji za neprofesionalno i diskriminatorno ponašanje zaposlenih prema muslimankama sa hidžabom.

Oni su u saopštenju za javnost naveli da im je svaki putnik važan, ma koje nacionalnosti i veroispovesti bio.

“Jedan od najvažnijih segmenta našeg posla je bezbednost putnika i vazduhoplova. Pregled obezbeđivanja na aerodromu obavlјa se prema domaćoj i međunarodnoj regulativi od strane sertifikovanog osoblјa. Isti su u obavezi da poštuju protokole koji se odnose na putnike sa posebnim verskim obeležjima, a zbog verskih razloga ne žele da ih skinu u postupku pregleda obezbeđivanja. Za takva lica primenjuju se metode pregleda koje ni na koji način ne narušavaju dostojanstvo putnika, ali ih ne oslobađaju od pregleda obezbeđivanja”, navodi se u ovom saopštenju.

Pojašnjavaju da od pregleda obezbeđivanja na aerodromu mogu biti izuzete samo posebne kategorije putnika uz prethodnu najavu operateru aerodroma od strane nadležnog Ministarstva ili nadležnih službi Republike Srbije.

“Pre nekoliko godina Mešihat IZ Srbije uputio je pismo sa sličnom pritužbom na koju smo odmah reagovali i od tog dana do danas nije bilo dodatnih pritužbi. Nakon izgradnje novog putničkog terminala na aerodromu u Nišu, predviđena je nabavka i skenera za pregled lica kojima se omogućava pregled bez kontakta putnika, što će dodatno doprineti poštovanju integriteta svih kategorija lica što je primer na pojedinim modernim aerodromima u svetu”, navode Aerodromi Srbije.

Dodaju da će pokrenuti postupke za utvrđivanje odgovornosti ukoliko se u pojedinim slučajevima utvrde propusti zaposlenih.

“Takođe, od putnika očekujemo da su upoznati sa bezbednosnim procedurama na aerodromu i da u obezbeđivano restriktivnu zonu aerodroma ili vazdhoplov mogu ući samo nakon sprovedenog pregleda obezbeđivanja”, piše u saopštenju.

Poverenica pozvala Mešihat da podnese pritužbu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozvala je Mešihat IZ u Srbiji da se obrate instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i podnesu pritužbu ukoliko smatraju da je došlo do diskriminacije.

<em>Brankica Janković foto ravnopravnostgovrs<em>

„Srbija je država svih njenih građana i građanki bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost u kojoj svi imaju pravo na jednak tretman i pravnu zaštitu. Stoga pozivam da nam se kao nadležnoj instituciji za zaštitu ravnopravnosti obrate svi oni, u ovom slučaju Mešihat Islamske zajednice, koji smatraju da je došlo do povrede njihovih prava kako bismo u zakonom regulisanom postupku utvrdili eventuelne povrede zakona“, kaže Janković.

Šta su optužbe Mešihata?

Podsećamo, Mešihat IZ u Srbiji pozvao je u sredu vernike da bojkotuju aerodrome „Konstantin Veliki“ u Nišu i „Morava“ u Kraljevu, dok njihovi nadležni javno ne obećaju da će prekinuti “neprofesionalno i diskriminatorsko” ponašanje službi sigurnosnih protokola prema muslimankama sa hidžabom.

Iz Mešihata je saopšteno da već duže vreme dobijaju žalbe vernica odevenih u skladu sa islamskim propisima i članova njihovih porodica zbog neugodnosti koje su preživeli na ovim aerodromima.

“Prilikom aerodromskih provera isključivo se žene sa hidžabom izdvajaju iz kolona i vode u kabine na detaljan pretres. Tamo se od njih traži skidanje hidžaba, a u nekim situacijama i skidanje delova odeće. Od ovakvog ophođenja nisu bile pošteđene ni zvanične službenice IZ”, navedeno je u ovom saopštenju.

Oni su javno tražili od nadležnih uprava policije i aerodroma hitnu reakciju i prekidanje pomenute prakse, a od najviših državnih organa osudu tendencioznog ponašanja i pomoć u rešavanju ovog problema, a da će u suprotnom biti prinuđeni da pokrenu sva raspoloživa pravna sredstva da bi zaštitili elementarna prava vernika u Srbiji od bilo kog oblika diskriminacije.

A.Bajrović

Foto: Facebook Aerodrom Kontantin Veliki Niš

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti