Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Ambasador Češke razgovarao sa mladim Novopazarcima

Ambasador Republike Češke u Srbiji Tomaš Kušta razgovarao je danas sa mladim Novopazarcima u iskustima njegove zemlje tokom pristupa Evropskoj uniji (EU).

On je na debati „Srbija i Evropska unija – šta mladi očekuju?”, koju je organizovala Akademska inicijative “Forum 10“ naveo brojne benefite Češke poput slobode kretanja ljudi, usluga, robe, kao i razne finanasijske olakšice.

Učenici ovdašnjih osnovnih i srednjih škola pitali su ambasadora kakav je položaj njihovih vršnjaka u Češkoj, ima li dovoljno radnih mesta, koje su negativne strane ulaska u EU, a zanimalo ih je i njegovo mišljenje o dijalogu Srbije i Kosova.

„Mladi u Novom Pazaru najviše razmišljaju o svojoj budućnosti i zanimanju kojim će da se bave. Zanima ih da li da studiraju u svojoj zemlji ili negde u inostranstvu i da li je lakše da se zaposle u svom gradu ili u inostranstvu. Oni su svesni da ne mogu sve da dobiju od roditelja, već da moraju i sami da se potrude, a to su iskazali i na današnjoj debati“, rekao je za portal Free Media ambasador Kušta.

Koordinator “Foruma 10“ Teo Taraniš kaže da je cilj debate bio da povećaju informisanost mladih o EU, njenim vrednostima i benefitima koje proces priključenja donosi.

„Mladi su bili u prilici da pitaju ambasadora sve što ih zanima, ali smo se osvrnuli i na pogled iz Češke kao članice EU na pridruživanje Srbije. Važno nam je bilo da čujemo da li nešto od njihovih iskustava možemo da primenimo i kako da aktiviramo građane da daju veću podršku tom procesu“, rekao je Taraniš.

On je dodao da su mladi Novopazarci i na dosadašnjim debatama pokazali mnogo veću zainteresovanost i uključenost u pitanja koja se tiču procesa evropskih integracija, promena u društvu i ljudskim pravima, što nije slučaj sa drugim gradovima Srbije, gde su mlađe populacije više skeptične i pesimistične.

Debata je organizovana u okviru EU platforme za mlade.

M.Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti