Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Analitičari: Novopazarske partije ne rešavaju suštinske probleme građana

Analitičari iz Novog Pazara Fahrudin Kladničanin i Nikola Kočović smatraju da su predizborne kampanje političkih partija iz ovog grada nekreativne, da se ne bave rešavanjem suštinskih problema žitelja, te da partije uveliko kalkulišu o mogućim koalicijama nakon izbora.

Kladničanin, direktor Akademske inicijative “Forum 10“, za portal Free media kaže da opozicione, ali ni vladajuće partije u Novom Pazaru nemaju program koji bi ponudili građanima za njihove glasove.

“Ja razumem opoziciju da je suština kritikovati vladajući režim, to je tačno, ali je isto suština izaći sa programom. To je isto važno i za lokalnu vlast, koja hoće da dobije treći mandat, ali koji su to programi i projekti sa kojim izlazite pred ovim građanima, osim što se hvalite postignutim rezultatima i realizovanim projektima. I kod vlasti i kod opozicije se izgubila odgovornost”, rekao je Kladničanin.

On je ocenio da se Novi Pazar suočava sa problemima životne sredine, poplava, neukorićenosti reka, zagađenosti vazduha, lošom privredom i putnom infrastrukturom, porastom nasilja i saobraćajnim problemima i upitao da li opozicija ima rešenja za ove probleme.

Fahrudin Kladničanin

Kladničanin je kazao da se uspavanost političke kampanje kod partija u ovom gradu karakteriše prisustvom na društvenim mrežama i odsustvom velikih političkih mitinga koji su ranijih godina bili upečatljivi.

“SPP je za vreme Muamera Zukorlića imala taj agresivan nastup. Valjda, njegovom smrću, a i nekom promenom koja postoji u ljudskom kapacitetu te stranke, je odlučeno da se promeni politička kampanja da bi se približili nekoj drugoj ciljnoj grupi. Sa druge strane ni SDA Sandžaka nema masovne mitinge, iako je i to karateristika njihove kampanje, ali možda i to možemo da podvedemo kroz razne unutarstranačke probleme koji postoje u toj stranci”, kazao je Kladničanin.

On smatra da je održavanje malih radnih sastanaka SDP-a sa građanima pokušaj da se ta vladajuća partija približi građanima i da neposrednije komuniciraju sa njima.

“Recimo, Građanski pokret Sandžaka (GPS) vodi internet kampanju i do sada nismo videli da su imali skup negde pred masom ljudi. BOSS se uopšte ne pojavljuje i nismo upoznati da bilo šta rade osim što gostuju na lokalnim televizijama. Tu je i Koalicija za mir Jahje Fehrovića, i ona je vidljiva u gradu, kako kroz spotove koji prikazuju, tako i kroz javne razgovore koje imaju na gradskom šetalištu”, naveo je Kladiničanin.

Kladničanin je istakao da u političkoj kampanji lokalnih partija u gradu nema ničeg kreativnog, što je naročit poblem za opozicione partije koje žele da smene postojeću vllast.

Urednik informativnog programa radija Sto plus Nikola Kočović ocenio je da je predizborna kampanja u Novom Pazaru poprilično mirna i da su mnogi očekivali žustriji nastup SPP i SDA Sandžaka, koji je izostao.

“Očekivala se slična situcija iz 2008. godine, kada je sa trona skinut Sulejman Ugljanin i njegova partija, ali do sada je poprilično inertna kampanja, pogotovo su neaktivne opozicione partije“, kazao je Kočović za televiziju Nova S.

Nikola Kočović

On je dodao da sve političke partije u Novom Pazaru trenutno kalkulišu i odmeravaju snage računajući da bi moglo do dođe do uzajamnih koalicija.

“Iskustvo nas uči da se to u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici već dešavalo, te da je moguće je da ove stranke budu u nekoj vrsti koalicije i kohabitacije. To je jedna novopazarska verzija kampanje od vrata do vrata“, rekao je Kočović.

On smatra da je na nedovoljnu aktivnost opozicije uticao raskol SPP i SDA Sandžaka u Sjenici, gde su partije Ugljanina i Ljajića smenili Zukorlićevog predsednika opštine.

“To sve na ruke ide Ljajiću, posebno u Novom Pazaru“, izričit je Kočović.

On je ocenio da opozicija nedovoljno eksploatiše mnogobrojne probleme sa kojima se građani Novog Pazara suočavaju, dok vladajuća SDP pokušava da ubere plodove pojedinih infrastrukturnih projekata koji se trenutno rade.

On veruje da će na situaciju nakon izbora uticati volja Beograda, posebno Srpske napredne stranke (SNS).

“Ko god da pobedi čini mi se da će morati da bude u koalciji sa SNS-om. Čak iako Ljajić bude imao više od 50 odsto glasova, moraće da uzme ljude iz SNS na lokalnom nivou, ukoliko misli da njegovi ljudi budu u novoj Vladi“, zaključio je Kočović.

Na lokalnim izborima u Novom Pazaru 17. decembra učestvovaće osam lista.

N.Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti