Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Beogradske firme rekonstruišu Altun-alem džamiju

Rekonstrukciju, sanaciju i restauraciju Altun-alem džamije u Novom Pazaru izvodiće dve kompanije iz Beograda, "Koto" i "CKR", saznaje portal Free media.

Prema ugovoru, u koji je naš portal imao uvid, Grad Novi Pazar dodelio im je posao vredan više od 67 miliona dinara sa uračunatim PDV-om.

Firma “Koto” biće zadužena za izvođenje pripremnih i zemljanih, kao i radova na demontaži i rušenju, statičke sanacije, delu konzervatorsko restauratorskih radova, zadarskih, tesarskih, pokrivačkih, izolaterskih, limarskih, podopolagačkih, kao i radova na izradi kišnih kanala.

S druge strane, kompanija “CKR DOO” izvršavaće deo konzervatorsko-restauratorskih radova.

Podsećamo, kompanija “Koto” radila je na sanaciji i rekonstrukciji Kule motrilje u Gradskom parku, a pomagala joj je firma “Krov” iz Novog Pazara.

Lokalna samouprava je 5. avgusta raspisala tender za izbor kompanije koja će izvoditi radove, na koji su se jedino prijavile ove dve firme iz Beograda.

Prethodno su ministar turizma i omladine Husein Memić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić potpisali Sporazum o saradnji na rekonstrukciji, sanaciji i restauraciji te džamije.

Tim sporazumom predviđeno je da Ministarstvo turizma i omladine izdvoji 56 miliona dinara, a Grad 11,1 milion dinara za finansiranje konzervatorskog i stručnog nadzora.

Rok za završetak radova je godinu dana.

Ova džamija predstavlja jedno od retkih remek-dela islamske arhitekture iz 16. veka, a prema ovom Sporazumu radovi će biti završeni za 18 meseci.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti