Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Besplatan SOS telefon Mreže žene protiv nasilja

Savez ženskih nevladinih organizacija ‚‚Mreža Žene Protiv Nasilja" pokrenuo je telefonsku liniju za žene sa iskustvom rodno baziranog nasilja.

Broj telefona je 0800 300 339 i besplatan je za pozive sa svih mobilnih i fiksnih operatera.

Predstavnice ovog Saveza rekle su na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu da su ženske organizacije prve u Srbiji uspostavile ovakvu vrstu podrške.

Jedna od koordinatorki Dragana Veljović kaže da ovaj način žele da obezbede efikasnu i adekvatnu stručnu pomoć i podršku svakoj ženi koja se nalazi u situaciji nasilja.

„Naša mreža već godinama radi na unapređenju sistema podrške ženama žrtvama nasilja. Pokretanjem ove telefonske linije zasnovanog na feminističkim principima, želimo da i da doprinesemo izgradnji društva u kojem će svaka žena biti sigurna i zaštićena”, rekla je Veljovićeva.

U organizacijama Saveza podršku ženama pruža više od 100 konsultankinja sa višegodišnjim iskustvom.

Organizacije koje su članice Saveza, a koje pružaju uslugu SOS telefona, imaju različito radno vreme, od toga da nekoliko radi 24/7, do nekih koje rade nekoliko sati dnevno u različitim terminima.

„Našu mrežu čini 28 organizacija iz Srbije, od kojih 23 pružaju uslugu SOS telefona. Tokom prošle godine našim organizacijama se javilo 3.009 žena, a zabeleženo je ukupno 13.609 poziva“, ističe Mina Mihajlović, jedna od koordinatorki Saveza.

Jasmina Nikolić, iz Viktimološkog društva Srbije, pojašnjava da iako sve organizacije pružaju kvalitetne usluge u stanju urgentne potrebe, teško je imati memorisano više brojeva telefona i znati radno vreme pojedinačno svake od njih.

„Imajući to u vidu, smatramo da je veliki napredak početak rada telefonske linije za podršku ženama sa iskustvom nasilja koji će pokrivati celu teritoriju Srbije. Nadamo se da će probni period rada telefona biti kratak i da ćemo moći da produžimo radno vreme telefonske linije u što kraćem roku“, rekla je Nikolićeva.

Kako su istakle, nova telefonska linija će imati tehničke mogućnosti koje obezbeđuju dostupnost ove usluge osobama sa oštećenjem sluha, vida i govora, kao i pružanje podrške na romskom jeziku.

Ova mreža postoji od 2005. godine, a zvanično je registrovana prošlog juna.

U subotu, 18. maja, obeležava se Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja, pa iz ovog Saveza podsećaju da je od početka godine do danas ubijeno najmanje osam žena, na osnovu pisanja medija, jer ne postoji zvanična statistika o femicidu. 

Oni podsećaju da je femicid samo krajnji i najbrutalniji oblik nasilja prema ženama, koje se može suzbiti samo zajedničkim delovanjem, težeći društvu sa nultom tolerancijom na nasilje.

E.Zekić

Foto: Medija ceentar

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti