Novi Pazar
-4°C

Biberović: I Novopazaraci prodavali vladavinu prava

Izvršni direktor nevladine organizacije “Urban in” Sead Biberović kaže da su građani pojedinih naselja u Novom Pazaru, poput onih u selu Kukulovce kod Leskovca, prodavali svoju vladavinu prava.

On je nakon projekcije antikorupcijskog filma “A sad, da izađete na glasanje” izneo nekoliko zanimljivih primera, među kojima je jedan iz naselja Mur, sličnih onom u ovom dokumentarcu.

Gledaoci u Novom Pazaru zaključili su da stanje vladavine prava u celoj Srbiji nije ništa drugačije od onog u selu Kukulovce koje je prikazano na filmu, saopštili su organizatori.

Predsednik Inicijative slobodnih građana (ISG) Aladin Paučinac izjavio je da bi danas u Novom Pazaru “malo ko imao da proda svoju vladavinu prava, jer su je svi već prodali”.

Autor filma Siniša Janković izjavio je da je želja producenta bila da se pokaže duhovna beda u koju smo kao društvo propali.

Malobrojna publika u Novom Pazaru imala je priliku da vidi kako na platnu izgleda jedna neobična, ali istinita priča koja se desila pre tri godine, u kojoj glavnu ulogu igraju građanke i građani sele Kukulovce.

Selo je tada, a u vreme pred izbore, pobunilo i reklo da neće da glasa, čak da se u selo i ne donose glasačke kutije, jer vlast nije održala obećanje da će asfaltirati put, dato na prethodnim izborima ukoliko selo bude glasalo za predsedničkog kandidata vladajuće stranke.

Film će imati još nekoliko projekcija u gradovima nakon čega slede televizijske promocije.

Dokumentarni film se realizuje uz podršku SMART Balkan – Građansko društvo za povezan Zapadni Balkan, a koji se odvija u okviru Centra za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a koji finansijski podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

E.Zekić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti