Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Biševac: Godinu za nama obeležila brojna ulaganja

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je danas da su godinu za nama obeležila brojna infrastrukturna ulaganja u oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture i sporta.

On je na svečanoj sednici Skupštine grada rekao da je, pored pomoći brojnih državnih i stranih ustanova i institucija, svaki građanin Novog Pazara na svoj način doprineo razvoju i afirmaciji ovog grada.

“Završena je potpuna rekonstrukcija puta Novi Pazar-Raška, ulica Generala Živkovića, asfaltirano je 36 ulica, urađeno je oko 7.000 metara vodovodne i kišne kanalizacije. Postavljen je kamen temeljac za izgradnju Kliničko-bolničkog centra, rekonstruiše se Osnovna škola Desanka Maksimović, Sportska dvorana, vrtić Naše dete, gradi se Regionalni inovacioni centar i mnogi drugi projekti su u toku“, rekao je Biševac.

Predsednik odborničke grupe „Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić“ Fahrudin Đekić rekao da ovaj grad treba čuvati zbog budućih gneracija.

“Novi Pazar pripada svima koji u njemu žive, bez obzira na naciju, poreklo, gde su rođeni. Ovaj grad zbog burne istorije i svega što se ovde vekovima dešavalo ima realno mnogo više godina i predstavlja specifikum na mnogo načina“, istakao je Đekić.

Predsednik odborničke grupe „Edin Đerlek gradonačelnik- Promjena je pobjeda“ Edin Numanović rekao je da prepoznaje čistinu nijeta Isa-bega Ishakovića kada je pre pet vekova osnovao Novi Pazar, ali i u kvalitetnim i dobrim ljudima sa velikim potencijalom i željom za uspehom na svim poljima.

“Grad je bio spaljivan i prošao je brojne teške trenutke, ali brojni aktivni i vredni ljudi su tada, kao i ovi sada, našli načine da prežive i iskoriste svoje potencijale. Na nama je sve te njihove potencijale baštinimo i damo im priliku da se razvijaju i da pružimo šansu našem i gradu i budućim generacijama da se razvijaju u punom kapacitetu“, ukazao je Numanović.

Predsednik odbornik grupe „SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin“ Merfid Kamešničanin kaže da je Novi Pazar kulturni i ekonomski centar istorijske regije Sandžak, u kojoj vekovima u harmoniji živi više naroda, vera i kultura.

“Ovaj grad je simbol suživota, tolerancije, dobrih međuljudskih i međunacionalnih odnosa i model kako treba da funkcionišu višenacionalne sredine. Novi Pazar ima snage i potencijala da zajedništvom odgovori izazovima koji su pred njim i da radom, znanjem i zajedničkim delovanjem postane mesto ugodnog življenja za sve sadašnje i buduće generacije“ rekao je Kamešničanin.

Vladimir Veličković, predsednik odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Novi Pazar ne sme da stane – Ivica Dačić“ smatra da je lokalna samouprava u prethodnom periodu bila odgovorna prema građanima, kao i maksimalno posvećena razvoju grada.

“Želimo da Novi Pazar bude moderan grad, udoban za život svih ljudi, a istovremeno da sačuvamo toleranciju, solidarnost i humanost jer samo takvi možemo učiniti Novi Pazar posebnim mestom za život”, rekao je Veličković.

Odbornik “Građanskogi pokreta Sandžaka – Za život dostojan čovjeka“ Edin Zećirović je istakao da se danas kreira slika Novog Pazara u budućnosti.

“Svaka politika koja kreira sadašnjost, a time i budućnost ovog grada, treba da snosi odgovornost za ono što radi. Vrlo je važno da Novi Pazar bude pominjan kao grad u kojem su se dešavale pozitivne stvari, a ne na neki drugi način. Iz tog razloga se trebaju meriti politike, ali i kreirati budući koraci ka onome što Novi Pazar treba biti”, rekao je Zećirović.

Povelje i plakete grada Novog Pazara povodom obeležavanja 563 godine od osnivanja, kako je ranije objavio portal Free media, dobiće ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, zbog zasluga za korićenje reka, kao i kompanija Cepter internacional, za iskazanu humanost.

Osim njih, plakete Novog Pazara na predlog gradonačenika Nihata Biševca dobiće slikar Muriz Čoković, za doprinos umetničkom stvaralaštvu i profesor Rizah Gruda, za doprinos afirmaciji kulturno-istorijskog nasleđa.

Plakete će dobiti i bivši košarkaš Dejan Tomašević, za doprinos afirmaciji ovog grada u regionu, vlasnik jedne turističke agencije iz Bosne i Hercegovine Kemal Pekarić, za turističku promociju i kulturnu saradnju, kao i lekar Predrag Lešević za afirmaciju i razvoj zdravstva.

Dobitnicima će povelje i plakete biti dodeljene na Svečanoj akademiji, u Foajeu Kulturnog centra u 18 časova.

Dan Novog Pazara obeležava se 20. aprila, u znak sećanja na taj dan 1461. godine kada se ime ovog grada prvi put pominje u jednom dubrovačkom dokumentu.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti