Novi Pazar
-4°C

Biševac: Lokalna samouprava nema podatke o nacionalnosti zaposlenih

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je danas da lokalna samouprava ne raspolaže podacima o nacionalnoj strukturi zaposlenih.

On je na okruglom stolu „Ka odgovarajućoj zastupljenosti pripadnika bošnjačke nacionalne manjine u javnoj upravi – odgovor zajednice“, koji je organizovala Akademska inicijativa „Forum 10“, ocenio da je „situacija u lokalnoj samoupravi povoljnija u odnosu na neke republičke institucije“.

Učesnici ovog skupa su se složili da je ključni problem prikupljanje podataka o pripadnicima manjina u javnoj upravi, jer su to posebno osetljive informacije, koje se mogu dobiti samo na osnovu saglasnosti zaposlenih.

Biševac je potvrdio da je upravo to i razlog što ni oni nemaju takve podatke.

Na skupu je zaključeno da odgovarajuća zastupljenost Bošnjaka, ali i drugih nacionalnih manjina, u državnim i lokalnim javnim ustanovama i preduzećima predstavlja jedno od najvažnijih otvorenih pitanja politike prema manjinama u Srbiji.

Prema rečima Esada Džudža, iz Centra za bošnjačke studije (CBS), rezultati istraživanja koja su u prethodnom periodu rađena pokazali su „podzastupljenost Bošnjaka u šest sandžačkih opština u policiji, sudstvu, zdravstvu, školstvu i lokalnoj samoupravi“ i da nakon razgovora na lokalnom nivou „sledeća adresa za razgovor jesu predstavnici/ce državnih institucija“.

Koordinator „Foruma 10“ Teo Taraniš kaže da se na ovaj problem konstantno ukazuje u godišnjim izveštajima Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijima.

„Opredeljenost i pokušaj države da se bavi njegovim rešavanjem ogleda se u merama predviđenim Akcionim planom za Poglavlje 23 koji, između ostalog, pokriva pitanja od značaja za nacionalne manjine. Određeni pomaci su učinjeni, pre svega u smislu izmene određenih zakonskih rešenja, ali je i dalje problem prikupljanje“, rekao je Taraniš.

On je istakao da je bez postojanja relevantnih podataka o nacionalnoj pripadnosti zaposlenih veoma teško dalje planirati i sprovoditi mere koje bi trebalo da dovedu do postizanja srazmerne zastupljenosti manjina u institucijama i ustanovama sa javnim ovlašćenjima, te da će to biti veliki izazov za državu u narednom periodu.

Ovaj okrugli sto je deo šire inicijative pokrenute sa ciljem da kroz dijalog relevantnih aktera na lokalnom i nacionalnom nivou omogući analizu trenutnog stanja i definisanje preporuka za unapređenje stanja u ovoj oblasti.

Skup je organizovan uz podršku Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti