Novi Pazar
-4°C

BNV obeležava Dan Sandžaka

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) obeležiće narednih dana brojnim kulturnim događajima bošnjački nacionalni blagdan Dan Sandžaka.

Predsednik Izvršnog odbora (IO) tog manjinskog organa Fuad Baćićanin podsetio je da se ovaj praznik obeležava u znak osnivanja Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima 1943. godine.

On je istakao da će program obeležavanja biti usklađen sa situacijom u Palestini, te da neće biti svečanog programa.

“Trudili smo se da i ove godine program obeležavanja Dana Sandžaka ne bude samo u Novom Pazaru, već da pokrijemo Sandžak”, kazao je Baćićanin.

Fuad Baćićanin

BNV će program obeležavanja blagdana započeti sutra, 18. novembra u Novom Pazaru, održavanjem seminara “Pravopisna norma bosanskog jezika“.

Program će se nastaviti 20. novembra u 18. časova kada će književniku Bajramu Redžepagiću biti uručena nagrada “Pero Ćamila Sijarića”, a istog dana, delegacija tog manjinskog organa će u Pljevljima položiti cveće kraj spomen ploče gde je osnovan ZAVNOS.

U Sjeničkoj kući će 21. novembra biti otvorena likovna izložba “Sjenica 2023”, a istog dana u Prijepolju održaće se promocija knjige “Ram Bulja i druge pripovetke”, Ćamila Sijarića.

Značajniji deo programa završiće se 24. novembra projekcijom dokumentarnog filma “Potraga za izgubljenim Sandžakom”, autora Damira Grude i tribinom “Sandžak, Srbija, Evropa: potraga za izgubljenim identitetom, između istorije, nacije i teritorije”.

Dan Sandžaka obeležava se 20. novembra, a nacionalnim praznikom proglašen je povodom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), kada su utvrđeni grb i zastava bošnjačkog naroda u Srbiji.

Osim ovog blagdana, bošnjački nacionalni praznici su i 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave i 11. jul Dan sećanja.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti