Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

BNV traži od Skupštine Srbije usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je danas Skupštinu Srbije da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kako je utvrđeno u pravosnažnim presudama relevantnih međunarodnih sudova.

Vijećnici ovog nacionalnog organa jednoglasno su na sednici usvojili zaključke prema kojima od Vlade Srbije traže da pokrene proceduru o usvajaju zakona, kako bi se zabranilo i sankcionisalo negiranje ovog genocida, kao i javno veličanje i promovisanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca.

BNV traži da se u Srbiji 11. jul proglasi za Dan sećanja na genocid u Srebrenici i da se na adekvatan način obeležava.

Predsednica BNV Misala Pramenković kaže da je ovaj genocid test svesti i savesti svakog pojedinca i zajednice.

Ona je ukazala na sve izraženije pokušaje njegovog negiranja i relativizacije u javnosti i veličanja ratnih zločinaca.

“Na RTS-u, u informativonoj emisiji, voditeljka izjavljuje da je prošlo 28 godina od dešavanja u Srebrenici. Ovakav način gde se istina ignoriše, a činjenice negiraju je nedopustiv i predstavlja veliku uvredu za sve žrtve genocida, njihove porodice i sve Bošnjake, posebno u Srbiji, jer su na ovaj način grubo prekršeni svi novinarski i etički kodeksi”, rekla je Pramenkovićeva.

Iz ovog nacionalnog organa smatraju izuzetno važnim da narodi na Balkanu, na temeljima pravde, grade zajedničku budućnost, a u cilju mira i stabilnosti.

Sednici BNV prisustvovali su članovi odbora, kao i čelnici sandžačkih gradova i opština.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti