Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Bratski gradovi Novog Pazara, svrha i rezultati

Predstavnici lokalne samouprave u Novom Pazaru tvrde da je korist od bratimljenja sa drugim gradovima višestruka, dok građanski aktivisti ne vide konkretne rezultate u toj meri.

Novi Pazar je od pre nekoliko dana zvanično, potpisanim protokolom, dobio novog pobratima, grad Bursu u Turskoj, koji je prema nezvaničnim informacijama portala Free media naš 16 bratski ili grad sa kojim imamo potpisanu odluku o saradnji.

Pitanje koje nam se nametnulo je – kakve koristi građani imaju od uspostavljanja ovakvih veza ili je to samo dobra prilika da zvaničnici putuju?

Šta je svrha bratimljenja?

Pomoćnik gradonačelnika zadužen za međunarodnu saradnju Tarik Rupić objašnjava za naš portal da sama ideja bratimljenja dolazi iz želje da se iskoriste dobri odnosi dva grada, koji dokumentom to potvrđuju za buduće generacije.

„Bursa je ekonomski i finansijski veoma značajan grad Turske, pa se nadamo da će nam pomoći kao partner koga smo već dugo tražili u različitim državama za pojedine projekte u oblasti poljoprivrede i u izgradnji Industrijske zone u Novom Pazaru. Da li će nam pomoći u izradi projekta, u radovima, ustupiti nam mehanizaciju ili donirati novac za taj projekat, još uvek ne znamo, ali je pokrenuta priča o tome”, rekao je Rupić.

<br><em>Tarik Rupić pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara<em>

On je istakao da je bratimljenje sa istanbulskim opštinama Pendik i Bajrampaša Novom Pazaru omogućilo izgradnju Sportske hale “Pendik“.

Šta građani imaju od toga?

Izgradnja ovog sportskog objekta jedino je što konkretno vidi i izvršni direktor “Urban-ina” Sead Biberović kao rezultat nekog bratimljenja grada.

On za portal Free media kaže da je u suštini veoma dobro širiti saradnju sa drugim gradovima, ali da je građanima potpuno nejasno šta imaju oni od toga.

„Što je benefit od tolikog broja bratskih gradova, a veoma je indikativno i to što ne znamo koliko ih zapravo i imamo. Video sam prethodnih dana da je gradonačelnik sa brojnom svitom bio u Bursi, pa bi bilo dobro za početak da znamo da li je to putovanje bilo o trošku građana. Ne samo za ovo putovanje, nego se malo-malo putuje, po Bosni, Evropi, a nama nije jasno šta mi imamo od tih njihovih putovanja, koja su uvek pod plaštom da su za dobrobit građana“, rekao je Biberović.

<br><em>Sead Biberović Nevladina organizacija Urban in<em>

On tvrdi da sve te informacije građane još više zbunjuju i sve izgleda kao skretanje pažnje javnosti sa realnih i ogromnih problema ovog grada.

„Ja bih zaista voleo da je sve to zbog naše dobrobiti, ali ne znam, ne vidim šta mi imamo od svega toga. Drago mi je da ljudi putuju i vide svet, da se lepo provedu, ali mi kao građani očekujemo konkretne benefite i dobrobit od tih pobratimstva i putovanja“, rekao je Biberović. 

U toku pregovori sa dva grada u Sloveniji

Sa druge strane, Rupić kaže da sa svakim bratskim gradom Novi Pazar ima različite vidove saradnje.

On je rekao da su u toku pregovori za bratimljunje sa dva slovenačka grada, a da im je u budućnosti cilj povezivanje i sa gradovima Zapadne Evrope, u kojima živi mnogo dijaspore.

“Grad Novi Pazar se trudi da napravi imidž međunarodnog grada, a i ideja nam je, takođe da stvaramo prijatelje van gradinica zemlje, pa smo iz tog razloga trenutno u pregovoru za bratimljenje sa dva slovenačka grada. To bi bilo na drugačijem nivou od gradova u Turskoj, gde imamo najviše bratskih gradova, jer nam je ta zemlja istorijski i kulturološki veoma bliska i naš narod je emotivno vezan za to područje. Osim toga, svi gradovi i opštine Turske sa kojima smo se bratimili imaju veliki broj statovnika koji su poreklom iz Sandžaka ili Bosne i Hercegovine”, istakao je Rupić.

Ko su sve braća“ Novopazarcima?

Prema informacijama do kojih je došao naš portal grad Novi Pazar ima potpisane odluke o bratimljenju osim sa Bursom i Jagodinom, Vranjem, Konjom, kao i odluke o saradnji sa Novim Pazarom u Bugarskoj, turskim opštinama Pendik, Bajrampaša, Kodžaeli, Bornova, Duzđe i gradom Jalova.

<br><em>Gradonačelnici Vranja i Novog Pazara 2015 godine potpisuju Povelju o bratimljenju<em>

Osim njih, potpisanu saradnju ima i sa Podgoricom, Sarajevom, Somborom, Goraždem i opštinom Ilidža, koja se odnosi na uspostavljanje kulturnih, turističkih, ekonomskih, privrednih, društvenih i drugih polja gde postoje obostrani interesi.

Osim odluka o bratimljenju i saradnji, Novi Pazar je pre više godina pristupio Uniji turskih opština i gradova, čije je sedište u Istanbulu.

Iz lokalne samouprave su ranije govorili da su sve ove odluke potpisane na osnovu preporuka Evropske unije, Ministarstva državne uprave i Stalne konferencije gradova i opština, da se gradovi međusobno povezuju radi pronalaženja zajedničkih projekata na obostranu korist.

M. Jovičić/ A. Bajrović

Foto: Grad Novi Pazar

Tekst je nastao u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodne građane“, koji sprovodi Free media. 

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti