Novi Pazar
-4°C

Brojni zahtevi protesta građana u Novom Pazaru

Građani Novog Pazara okupljanjem u petak pridružiće se zahtevima protesta koji nose naziv "Srbija protiv nasilja", sa posebnim akcentom na smenu ministra policije Bratislava Gašića, sapšteno je večeras iz Inicijative slobodnih građana (ISG).

Iz ovog udruženja ranije su pozvali građane na mirno okupljanje “Sandžak protiv nasilja” 26. maja na Gradskom trgu u Novom Pazaru u 18 časova.

“Ministar policije je najodgovornije lice za nasilničko ponašanje policajaca, posebno u Sandžaku gde i nakon počinjenih nedela nad Bošnjacima policajci ne bivaju kažnjeni već nagrađeni, što rezultira nove zločine i strah među Bošnjacima u Srbiji”, naveli su u saopštenju.

Oni još zahtevaju:

  • 1. Najtežu kaznu za svirepog ubicu mladića Ervina Ćelahmetovića iz Priboja;
  • 2. Smenu načelnika granične policije i komandira PS Priboj;
  • 3. Otkaz i kazne svim policajcima i službenicima koji nisu sprečili ubistvo i nisu sprečili bekstvo ubice;
  • 4. Otkaz i kazne svim policajcima koji su pomogli ubici da pobegne;
  • 5. Javno saopštenje ministra policije u kojem će obrazložiti šta se desilo sa policajcima koji su prošle godine u Priboju pozivali pesmama na novi genocid nad Bošnjacima;
  • 6. Pooštravanje kazni za svaku vrstu ratnohuškačke retorike i poruka koji šire međunacionalnu i međuversku mržnju i netoleranciju.

Oni su istakli da policajci i pripadnici drugih bezbednosnih službi treba da štite sve građane, a “ne da građanima druge nacionalnosti prete genocidom, istrebljenjem i da ih svirepo ubijaju”.

“Sama činjenica da se ubistvo desilo na javnom mestu na kojem je bilo još policajaca i drugih službenika, a niko od njih nije to sprečio ili ubicu da pobegne, je poražavajuća i šteti ugledu Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i svim policajcima u zemlji. Posebno poražavajuća je činjenica da je nekoliko policajaca pomoglo ubici da pobegne nakon ubistva”, navode u ISG.

Kako dodaju, oni će, dok se ovi zahtevi ne ispune, smatrati ubistvo Ćelahmetovića “rezultatom prestanka funkcionisanja pravne države, a pre svega tužilaštva i pravosuđa, kao i višedecenijskog nekažnjavanja izvršioca gnusnih zločina”.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti