Novi Pazar
-4°C

Đerlek: Turska među prvih 10 spoljnotrgovinskih partnera

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek rekao je danas da je Turska među prvih 10 spoljnotrgovinskih partnera, sa oko 400 miliona dolara direktnih investicija i više od hiljadu turskih kompanija koje posluju u našoj zemlji.

On je u razgovoru sa odlazećim generalnim konzulom ove zemlje u Novom Pazaru Bašarom Bašolom ocenio da su bilateralni odnosi Srbije i Turske na visokom nivou.

Đerlek je rekao da očekuje veće turske investicije u sandžakim opštinama, ali i drugim nerazvijenim delovima Srbije.

“Saobraćajna infrastruktura je preduslov za dolazak investitora. Turske kompanije su pružile veliki doprinos u izgradnji saobraćajnica, kao što su  Tutin–Novi Pazar i Ivanjica–Sjenica, čija izgradnja je u toku”, rekao je Đerlek, a prenela njegova press služba.

Oni su naveli da je konzul Bašol ukazao na to da su turske kompanije zainteresovane i za izvođenje radova na putevima koji će spojiti i druge gradove i opštine Sandžaka, navodeći da očekuje da Srbiji i Turskoj tek predstoje veliki zajednički projekti, zahvaljujući izuzetnoj političkoj saradnji zvaničnika naših zemalja.  

“Bašol je ocenio i da je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), kroz mnogobrojne projekte, doprinela promociji međunarodne saradnje, unapređenju obrazovne infrastrukture i očuvanju kulturnog nasleđa u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, Bašolu sredinom septembra ističe dvogodišnji mandat, koji završava nizom oproštajnih sastanaka.

Generalni konzulat Turske u Novom Pazaru otvorili su 1. septembra 2021. godine ministri spoljnih poslova Srbije i Turske Nikola Selaković i Mevlut Čavušoglu.

A. Bajrović

Foto: Miloš Perić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti