Novi Pazar
-4°C

Dodeljene Interkulturalne povelje-Kula motrilja (VIDEO)

Predstavnici Akademske inicijative "Forum 10" dodelili su danas novouspostavljenu nagradu „Interkulturalna povelja – Kula motrilja“ Medicinskoj školi "Dva heroja" i portalu Free media, u susret Međunarodnom danu ljudskih prava.

Izvršni direktor ove nevladine organizacije Fahrudin Kladničanin rekao je novinarima da ova srednja škola povelju dobija za doprinos koji daju organizacijama civilnog drušva u promociji ljudskih i manjinskih prava.

“Kolektiv ove škole je u punom kapacitetu posvećen promociji i afirmaciji koncepta interkulturalnosti. Internet portalu Free Media povelju dajemo zbog aktivne promocije interkulturalizma kroz proizvodnju medijskih sadržaja. Oni time informišu građane o tome kako Novi Pazar živi kada su interkulturalizam i druge identitske i kulturne teme u pitanju”, obrazložio je Kladničanin.

On je istakao da će ovu nagradu dodeljivati svake godine pojedincima, institucijama i kolektivima, koji svojim angažovanjem i radom doprinose afirmaciji koncepta interkulturalnosti u lokalnoj zajednici.

Direktorka Medicinske škole Šerifa Preljević ocenjuje veoma značajnim dobijanje ove povelje.

“Od kada postoji škola priređujemo razne aktivnosti, debate, promocije koje se bave interkulturalnošću i multikulturalnošću. Sve je to tradicija ovog grada, čiji građani su uvek znali kroz istoriju kada je najteže da zagrle jedni druge”, rekla je Preljević.

Urednica portala Free media Amela Bajrović kaže da je veoma srećna da je neko u lokalnoj zajednici prepoznao ono čime se bave i uvažio ih na ovaj način.

“Mi smo najmlađi portal na ovim prostorima, još uvek se probijamo na medijskom nebu, a interkulturalnost je jedan od glavnih fokusa našeg delovanja. Želimo slobodno da pričamo o svemu što čini i tišti našu multinacionalnu zajednicu u kojoj vekovima zajedno žive Srbi i Bošnjaci”, rekla je Bajrović.

Pre dodele povelja, učenicima Medicinske škole „Dva heroja“ organizovana je radionica o ljudskim pravima, tokom koje je projektovan film na tu temu.

M. Jovičić

Video prilog: Emir Tutić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti