Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Drugi protest u Novom Pazaru zbog navoda o prekrajanju izbornih rezultata (VIDEO)

Više stotina građana Novog Pazara predvođeni visokim funkcionerima Stranke pravde i pomirenja (SPP), Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) pokazali su danas nezadovoljstvo zbog navoda o prekrajanju preliminarnih rezultata lokalnih izbora u ovom gradu.

Oni su na drugom protestu pod nazivom “Zaštitimo izbornu volju“ prošetali centralnim gradskim ulicama uzvikujući “Lopovi“, “Rasime odlazi“ i “Uprava napolje“.

U isto vreme, samo stotinak metara od njih, ispred Gradske uprave navijači, visoki funkcioneri i simpatizeri Sandžačke demokratske partije (SDP), koja je prema preliminarnim rezultatima osvojila najveći broj glasova na ovim izborima, pratili su na video bimu utakmicu Fudbalskog kluba Novi Pazar.

Zahvaljujući brzoj intervenciji jakih policijskih snaga sprečen je sukob izmeđe dve grupe građana, koji su krenuli jedni ka drugima uz psovke i pogrdna dovikivanja.

Nakon završene šetnje nosilac liste GPS Edin Zećirović pozvao je predsednika Gradske izborne komisije (GIK) Radoslava Milića da podnese ostavku, a dosadašnjeg gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca da se pridruži građanima.

“Pozivamo Muamera Bačevca da bude narodni poslanik svih Sandžaklija, da spreči zloupotrebe i stane uz svoj narod, a ne uz šačicu onih koji ga uzurpiraju. Upućujemo apel svim institucijama države, policiji, Vladi Srbije u tehničkom mandatu da omoguće Novom Pazaru da prodiše. Pozivamo sve ljude koji znaju šta znači društvena odgovrnost da stanu uz svoj narod i Novi Pazar, jer jedino tako možemo imati bolju budućnost i nastaviti dalje“, rekao je Zećirović.

On se prisutnima zahvalio na prosebnosti, dostojanstvu i odlučnosti da očuvaju izbornu volju građana.

Kandidatkinja za odbornicu SDA Sandžaka Hanadi Hajdinović kaže da samo ujedinjeni mogu pobediti nepravdu, bezakonje i koruptivni sistem.

“U ovim momentima je veoma važno da zajedno ne dozvolimo prekrajanje izborne volje građana, uprokos ucenama i zastrašivanjima. Narod je prethodnoj vlasti rekao da odlazi i zato oni moraju otići“, rekla je Hajdinovićeva.

Ona tvrdi da GIK pokušava da prekroji izbornu volju građana, koji na miran način pokazuju da se neće pomiriti sa tim.

“Iskoristićemo sva dozvoljena zakonska prava i uz vašu podršku pokazati nepokolebkljavost za pravdu i slobodu. Glasovi naroda su pokradeni, izborni rezultati prepravljani i mandati oduzimani. Nećemo im to dozvoliti“, rekla je Hajdinovićeva.

Nosilac liste i kandidat SPP za gradonačelnika Edin Đerlek ocenio je da je ovo istorijski dan za Novi Pazar u kojem građani demonstriraju jedinstveno i odlučno za očuvanje izborne volje.

“Sve analize koje imamo, od svih stranaka koje su dobile zapisnike, pokazuju da smo mi podbednici na ovim izborima, a da je ova vlast pala u Novom Pazaru. Znaju oni to veoma dobro i zato su pokušali da prikrajaju izbornu volju građana”, rekao je Đerlek.

On je istakao da su predstavnici te liste na uzorku od 15 odsto biračkih mesta  uočili ogroman broj nepravilnosti, te pozvao GIK da im omogući uvid u kompletan birački materijal.

“Takođe, pozivam sve nadležne organe i institucije da se uključe u rešavanje ovih pitanja, da ispitaju ove navode. Želimo fer, poštene i slobodne izbore, jer su oni temelj vladavine prava za koje ćemo se boriti do poslednjeg atoma snage”, poručio je Đerlek.

Na nekim od transparenata građana pisalo je “Kriminalci u evropski zatvor“, “Ušli ste u hak narodu“, “Gde su džakovi”, “Narod vas više neće” i“Za slobodu Sandžaka”.

Predmet spora je jedan odbornički mandat, za koji opozicione liste smatraju da treba da pripadne GPS, a ne SDP-u, a koji bi uticao na formiranje nove vlasti u ovom gradu. 

Sa druge strane, u SDP-u svakodnevno optužbe o izbornoj krađi odbacuju, tvrdeći da je njihova pobeda čista i da puni elana ulaze u novi mandat. 

Prema preliminarnim rezultatima GIK-a lista SDP-a ima 19 odbornika, SNS-SPS pet, SPP 12, SDA Sandžaka 10, a GPS jednog.

N.Šehović / A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti