Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Dudić: Državi u interesu da ispravi nepravdu prema IZ

Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić rekao je danas da je državi u interesu da ispravlja nepravdu prema toj verskoj zajednici i da joj brže vraća oduzetu imovinu.

On je predvodio 13. po redu tradicionalni “Pohod na Hadžet”, od trga Gazi Isa-bega do tog novopazarskog naselja, gde su partizani po okončanju Drugog svetskog rata streljali Bošnjake zbog sumnje da su sarađivali sa okupatorima.

Dudić je okupljenim vernicima rekao da od vlasti, ali i od opozicije, očekuje da pomognu da se vrati imovina koja pripada IZ.

“Ovo naše okupljanije nije upereno protiv nikog i ničeg, već je podizanje glasa da se sazna istina, da se otvore knjige i da mi dostojanstveno možemo iz godine u godinu podsećati na zulum (zlo) koji se desio”, rekao je Dudić.

Najavio je i izgradnju spomen obeležja ubijenim Bošnjacima na vakufskom zemljištu “Mearif” i pozvao Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) da podrži njegovu izgradnju.

“Ove kosti ispod nas prozivaju i podsećaju”, kazao je Dudić.

Dudić je istakao da je obaveza svih Bošnjaka i ljudi dobre volje da se sećaju hadžetskih šehida i ukazuju na istinu o onom što se desilo na kraju Drugog svetskog rata.

N. Šehović

Foto: Mešihat IZ u Srbiji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti