Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Dudić: Moramo čuvati porodice i jačati rodbinske veze

Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji muftija Mevlud Dudić rekao je danas da se ono što je građeno prethodnih 30 godina mora očuvati, unaprediti i dalje graditi.

On je u ramazanskoj poruci vernicima rekao da ih IZ neće izneveriti, već da će “časno i dostojanstveno nositi emanete u interesu islama i muslimana, bez obzira na cene koje kao pojedinci plaćaju ili će plaćati”.

“Taj ambijent sa IZ trebamo preneti i na ostale institucije, na svakog od nas i na onu najvažniji instituciju koju kao narod imamo, a to je porodica. Moramo čuvati naše porodice, jačati rodbinske odnose, a mubarek Ramazan je idealna prilika da se kroz njegov hurmet, atmosferu i ambijent još čvršće zbijemo, očistimo i okrenemo jedni drugima”, rekao je Dudić.

On je istakao da je u prethodne tri decenije, od utemeljenja ove ustanove, mnogo toga postignuto.

“IZ je od obamrle starice majke postala zvezda vodilja muslimanskom narodu na ovom prostoru. Obnovila je i višestruko uvećala klanjačke prostore, uspostavila sistem institucija, posebno smo ponosni na naše odgojno-obrazovne ustanove od vrtića, mekteba, preko Medrese, Škole Kur’ana Časnog, Fakulteta za islamske studije do Internacionalnog univerziteta”, rekao je Dudić.

On je dodao da je sve postignuto “propraćeno velikim kušnjama i tegobama”.

“Pokušaj puča i udar na IZ 2007. godine nismo zaboravili i nikada nećemo. Nečasni ljudi pomognuti lokalnim i državnim političarima pokušali su tada uzeti muslimanima jedinu instituciju koju su imali, njihovu IZ. Božijom milošću, muslimani su odbranili svoje svetinje i danas, 16 Ramazana od tada, spremni smo isto tako da čuvamo i branimo našu Zajednicu, još odlučnije i još intenzivnije od bilo kakvih pokušaja, dolazili oni iznutra ili spolja, jer muslimani i Bošnjaci imaju samo jednu IZ”, rekao je Dudić u ramazanskoj poruci.

Za muslimanske vernike večeras sa zalaskom sunca počinje Ramazan, najvažniji i najsvetiji mesec islamske vere, a prvi dan posta je sutra, u četvrtak 23. marta.

Na kraju Ramazana muslimani slave Bajram, koji je ove godine u petak, 21. aprila 2023. godine.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti