Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Dudić: Potrebno nam je jedinstvo u različitosti

Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić rekao je danas vernicima da im je potrebno jedinstvo u različitosti, koje je moguće samo ako spoje zajednička nadanja i ako se udruže u borbi protiv zajedničkih muka.

On je u bajramskoj poruci naveo da islam uči da na ovome svetu muslimani nisu sami, već da dele sudbinu sa ljudima različitih vera, kultura i nacija, te da imaju iste nade i muke.

„Iako vladaju velike smutnje oko nas, neće nas sprečiti da Bajramom širom otvorimo, ne samo vrata naših kuća, nego i vrata naših srca, svakom dobronamernom čoveku, da jačamo duh njegovanja dobrih međukomšijskih odnosa, duh prijateljstva i ljubavi. Neka nam i ovaj Bajram zablista u svojoj punoj raskoši“, rekao je Dudić.

Muftija je podsetio da i ovaj Bajram dočekujemo gledajući kako ljudi u Gazi i Palestini ostaju bez života, porodica, vlastitih domova, imetka i svega onoga što je po Božijim i ljudskim zakonima sveto.

„Svet je izgubio osećaj bratstva, ljudskosti, humanizma. Civilizacija otvoreno odumire, a svetski moćnici to gledaju, o tome pričaju, ali ništa ne preduzimaju. Neka naše arefatske i bajramske dove budu usmerene za mir i blagostanje u celom svetu, a posebno za napaćeni narod Gaze i Palestine“, rekao je Dudić.

On je dodao da je nakon četvorogodišnje pauze ove godine omogućeno i vernicima iz Srbije da obave obrede hadža u Meki.

Dudić će predvoditi centralnu bajramsku svečanost Mešihata IZ u Srbiji u Islamskom centru Gazilar u Novom Pazaru.

Radio televizija Srbije (RTS) će na drugom programu uživo prenositi Bajramsku svečanost, a svečani program će izvesti polaznici mektebskih ustanova IZ, novopazarski imami i učači Kur'ana, ilahija i kasida.

Kurban bajram počinje u nedelju, 16. juna, a traje četiri dana.

Vlada Srbije donela je ranije zaključak kojim se poslodavcima u Srbiji preporučuje da zaposlenima – pripadnicima islamske veroispovesti omoguće da ne rade 17. juna, drugog dana ovog verskog praznika.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti