Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Dudić: Vera je lek za otuđenje i udaljavanje među ljudima

Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji muftija Mevlud Dudić ocenio je danas da je iskrena vera rešenje i lek za otuđenje i udaljavanje među ljudima, ali i ogoljavanje ljudske duše.

On je u bajramskoj poruci vernicima rekao da je vera vezivni element koji danas nedostaje čoveku.

“Propis kurbana, kao i mnogi drugi propisi, ima za cilj da nas približi Gospodaru, ali i da nas međusobno zbliži. Zato, živimo našu veru na dobrobit svih ljudi. Podelimo radost Bajrama sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima”, rekao je Dudić.

On je poželeo da Kurban bajram vernicima vrati veru i nadu u bolje sutra.

“Neka među nama zavlada sloga i jedinstvo, neka nam zajedništvo u veri povrati međusobnu ljubav i samopouzdanje i neka u milosti Božijoj nađemo utočište od slabosti naših. U ovom vremenu kada se podstiču podjele i razdori među nama, više nego ikada potrebno nam je Allahovo uže, potrebna nam je čista vjera u Svemilosnog koja će nas ujediniti”, rekao je Dudić.

Muftija Dudić je istakao da su dani Bajrama dani vere, a ne preterivanja i greha.

“To su dani radosti i vedrih lica, dani tekbira, a ne dani proslava uz alkohol i muzičke koncerte”, rekao je on.

Dudić će sutra predvoditi centralnu bajramsku svečanost u Islamskom centru Gazilar u Novom Pazaru.

Program počinje klanjanjem sabah namaza u 4.30, a završava klanjanjem bajram namaza u 5.30, a vreme između biće popunjeno prigodnim versko-kulturnim programom.

Islamski vernici od sutra slave Kurban bajram ili Dan žrtve, jedan od dva najveća praznika u islamu koji se proslavlja četiri dana.

Glavne aktivnosti islamskih vernika u danima Bajrama su svečano klanjanje Bajram ramaza prvog jutra i priprema kurbana, odnosno žrtve, obično ovna. Meso kurbana se deli siromašnima, rodbini i prijateljima.

A.Bajrović

Foto: Mešihat Islamske zajednice u Srbiji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti