Novi Pazar
-4°C

Građani predložili niz ekoloških inicijativa

Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija u Novom Pazaru predložili su danas nadležnim gradskim organima niz ekoloških inicijativa koje bi mogle doprineti smanjenju zagađenja životne sredine u ovom gradu.

Oni su na javnoj debati povodom pripremanja Programa korišćenja sredstava iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine tražili monitoring kvaliteta vazduha, postavljanje senzora za merenje koncentracije PM čestica, kao i postavljanje prečišćivača vazduha u vrtićima.

Predstavnica Grupe građana “Za zdrav Novi Pazar” Nusreta Brunčević rekla je za portal Free media da im je bio cilj da predlože ono što je lako izvodljivo tokom jedne godine.

“Naših 15 predloga dostavili smo Odeljenju za zaštitu životne sredine, ali predaćemo ih i na pisarnici, radi procedure. Mislimo da su predlozi konstruktivni i lako izvodljivi. Trudili smo se da obratimo pažnju na ključne probleme, kao što su zagađenje vazduha i koji su to zagađivači koji smetaju kako gradu, tako i zajednici”, rekla je Brunčevićeva.

<em>Nusreta Brunčević <em>

Oni su tražili i postavljanje informativnih tabli sa porukama poput “Ovde je zabranjeno bacanje smeća” i “Reka mora biti čista, ne bacajte smeće u nju”, a napravili su i plansku sadnju zimzelenog drveća u užem centru grada, zabranu kotlara na ugalj, kao i obavezno obezbeđivanje prostora za odlaganje životinjskog otpada.

Predstavnici NVO “Svetionik” zahtevali su veću transparentnost ekoloških aktivnosti lokalne samouprave, ali su i sugerisali načine pošumljavanja i ozelenjavanja grada.

Rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi Ivan Milanović rekao je da je zadovoljan predlozima koje su čuli i pozvao sve one građane koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju ovoj javnoj raspravi da svoje predloge naknadno dostave.

<em>Javna debata povodom pripremanja Programa korišćenja sredstava iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine<em>

“Svi predlozi koje smo danas čuli biće uzeti u razmatranje, a među njima ima veoma konstruktivnih i dobrih, pa se nadamo da će bar neki od njih biti i realizovani ove godine. Neke od predloga smo mi već ranijih godina realizovali”, istakao je Milanović.

On je pojasnio da će sve predloge uvrstiti u Plan budžetskog fonda i proslediti ih Ministarstvu za zaštitu životne sredine za dobijanje saglasnosti, da bi pristupili realizaciji.

Budžetom Grada Novog Pazara za ovu godinu predviđeno je 19 miliona dinara za unapređenje životne sredine.

M.Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti