Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Halilović: Sent je otvoren za sve narode, generacije i poetike

Časopis za književnost, umjetnost i kulturu “Sent“, koji izlazi u Novom Pazaru, pomjera granice čitanosti i okuplja poznate, domaće i svjetske, pisce, etablirane autore i kritičare, kao i istinske stvaraoce.

Do sada su za “Sent“ pisali autori iz čitavog svijeta čiji su se radovi našli u nekom od dosadšnjih 65 izdanja, a čitalačka publika ovih dana iščekuje novi broj, koji je u pripremi.

Urednik i osnivač ovog časopisa Enes Halilović kaže za portal Free media da će novi broj imati dva tematska bloka, jedan o poeziji Refika Ličine, dok se drugi bavi filozofskim pojmom egzistencije sa aspekta pripovedača i pjesnika.

“Preko 800 pisca iz cijelog svijeta do sada je objavljivalo na stranicama ‘Senta’, a nedavno dvadesetak vodećih pjesnika latinske Amerike. Objavili smo tekstove koje potpisuju: Garus Abdelmalekian, Nikola Bertolino, Roberto Bolanjo, Ernesto Kardenal, Piter Gizi, Ginrer Gras, Zekerija Tamir, Moruo Zhu Guo, Liza Džernot, Ali Podrimja, Danil Faizov…Objavili smo i mnogo tematskih brojeva koji su uobličeni tako da osvijetle neki pojam, nekog pisca ili neku književnost. Imali smo temate o Mihajlu Mihajlovu, Borislavu Radoviću, Živoradu Nedeljkoviću, Danilovu, Nikoli Živanoviću, Seadu Begoviću…Nedavno smo objavili temate o Mustafi Zvizdiću, Miletu Stojiću, Tanji Stupar i Miloradu Pejiću”, rekao je Halilović.

On je za naš portal istakao da je posebno ponosan na temat o Mihajlovu, jer su prvi na Balkanu objavili dosije iz tajne policije koji je vođen o tom filozofu.

Halilović naglašava da je ovaj časopis otvoren ne samo za sve narode, već i za sve generacije, kao i za sve poetike.

Enes Halilović

Časopis postoji preko dvije decenije, a prvi broj je zvanično promoviran 27. decembra 2001. godine i taj datum se uzima kao datum osnivanja.

Urednik ovog časopisa za književnost, umjetnost i kulturu se podsjetio poteškoća i prerpeka na samom početku osnivanja časopisa.

“Jedan biznismen mi je tada obećao da će finansirati prvi broj, ali je slagao. Onda mi je novac za prvi broj časopisa dao moj otac. Tada smo prvi broj ‘Senta’ promoviralii u Tutinu, u Domu kulture. Otvorili su vrata pre promocije da ishlade prostoriju, a napolju je bilo minus 18 stepeni, ali nama nije bilo hladno oko srca. Krenuli smo da spajamo ljude i narode u vreme kada su mnoge veze bile pokidane, a mnogi mostovi porušeni. Želja mi je bila da naš kraj pokaže šta pisci pišu, ali i da čujemo druge“, kaže Halilović.

“Sent“ je bio odskočna daska i brojnim mladim ljubiteljima pisane riječi iz Novog Pazara.

“Do sada je više od 20 mojih učenika objavilo knjige, neke čak veoma vredne i dobre. Mnogim mladim piscima objavio sam prve pesme. Ovaj časopis je i osnovan da bi mladi i neafirmisani pisci došli do šanse da objave ono što vrijedi. U našoj ediciji do sada je objavljeno 47 knjiga. Želja mi je bila da neka, uslovno rečeno, infrastruktura sačeka naše mlade – neka znaju da nisu sami na svijetu. Bio sam naročito ponosan kada je Jahja Fehratović objavio prvu pjesmu u časopisu ‘Sent’, prvi knjigu u našoj ediciji, a prvi prikaz o njemu objavljen je takođe u našem časopisu. Neka znaju svi mladi ljudi da ih čeka neka organizacija koja će uraditi nešto u njihovu korist i neka znaju da su časovi kreativnog pisanja besplatni”, kaže Halilović.

On od 2014. godine vodi besplatnu radionicu kreativnog pisanja u prostorijama Kulturnog centra u Novom Pazaru, koji im, kako kaže, godinama nesebično otvara vrata za sve aktivnosti.

“Bivši direktor ove ustanove Husein Memić imao je mnogo razumijevanja za naše aktvnosti, ali i sadašnji Dženan Palamar. U književnosti je poznato da često stariji pisci podmeću noge mlađima, a ja želim da budem upamćen kao neko ko je mladima otvarao vrata. Počeli smo da snimamo i dokumentarne filmove u zajedničkoj produkciji NVO ‘Građanski forum’ i srbijanskog ogranaka ‘BZK Preporod’. Upravo ovih dana se montira četvrti film snimljen ove godine”, ispričao nam je Halilović.

On je zaključio da je poslovna politika časopisa sadržana u rečenici: „Sent je naš put prema drugima i put drugih prema nama“.

A. Šaljić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti