Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Halitović: Kurbanom se održavaju porodične veze

Muftija sandžački Islamske zajednice (IZ) Srbije Senad Halitović rekao je danas da se kurbanom održavaju rodbinske veze, okuplja porodica i posećuje.

On je u bajramskoj poruci vernicima rekao da su Bajrami praznici tokom koji se ljudi međusobno čašćavaju hranom i pićem.

“Kurban znači žrtvovati i prineti žrtvu radi Gospodara svih svetova kao zahvalu za sve ono što je ljudima dao od blagodati i nagrade. Na taj način iskazujemo Allahu pokornost, izvršavamo ibadet, a uz to dobijamo protekciju, zaštitu i podršku. Molim Gospodara svih svetova da primi kurbane vernicima, da im da svaki hair i dobro i da provedu dane Bajrama sa svojom porodicom u rahatluku i veselju”, naveo je Halitović u bajramskoj poruci.

On će održati hutbu na centralnoj bajramskoj svečanosti ove IZ, koja će biti održana u Hadži Hurem-Bor džamiji u Novom Pazaru.

Bajram-namaz će se klanjati u 5.35 sati u Novom Pazaru i Tutinu, i u 5. 40 sati, u Sjenici i Prijepolju.

Islamski vernici od sutra slave Kurban bajram ili Dan žrtve, jedan od dva najveća praznika u islamu koji se proslavlja četiri dana.

Glavne aktivnosti islamskih vernika u danima Bajrama su svečano klanjanje Bajram ramaza prvog jutra i priprema kurbana, odnosno žrtve, obično ovna. Meso kurbana se deli siromašnima, rodbini i prijateljima.

A.Bajrović

Foto: Mešihat Islamske zajednice Srbije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti