Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Hoće li funkcioneri SDA Sandžaka formirati novu političku partiju?

Informacija o osnivanju nove političke partije, koja je sve aktuelnija u Novom Pazaru, na društvenim mrežama i u uskostranačkim krugovima, potvrđena je za portal Free media od nekoliko visokopozicioniranih funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Oni za naš portal tvrde da sve više simpatizera ove stranke, čiji lider je Sulejman Ugljanin, očekuje novine od rukovodstva, savremeniji program, pristup politici i nove odgovore na trenutnu političku situciju.

Kako kažu, oko 80 odsto članova i simpatizera priželjkuje novu političku partiju.

„Simpatizeri stranke i dio građanstva u ideji osnivanja nove partije vide neku novu snagu. Očigledno je da sistem u stranci više ne funkcioniše tako dobro, na šta ukazuju slabiji rezultati na lokalnim i izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), u kojima je naša lista bila trećeplasirana po broju glasova. Istraživanja koja su nedavno sprovedna pokazuju da je najpopularnija politička ličnost u stranci narodni poslanik Enis Imamović, koga mnogi već vide kao novog i budućeg lidera“, rekao je jedan od naših sagovornika, funkcioner SDA Sandžaka.

On je istakao da većina članova podržava Imamovića, nove mlade ljude i novu političku snagu, od koje svi očekuju “nešto novo, moderno i drugačije“.

“Članovi stranke razmišljaju o promjenama koje mogu doći u vidu reforme same stranke SDA ili kao razdvajanje, odnosno osnivanje nove političke opcije, kako bi se novo rukovodstvo udaljilo od političkih struja u toj partiji“, rekao je naš sagovornik, koji je za sada izrazio želju da ostane anoniman.

Naši sagvornici tvrde da postoje i vanstranački motivi za osnivanje nove partije.

„Generalno na političkoj sceni je beznađe. Sve je već viđeno i isprobano. Ne samo u Novom Pazaru, već i u čitavom Sandžaku znatno je veći broj visokoobrazovanih ljudi koji očekuju nešto novo i nešto modernije. Potrebno je promijeniti ne samo retoriku već i način vođenja politike, odnos prema novinarima i sam pristup rješavanju problema”, rekli su nam.

Zaključili su da smo “kao društvo upali u kolotečinu vođenja politike, karakterističnu za devedeste godine”.

A.Šaljić

Foto: Facebook SDA Sandžaka

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti