Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

ISG: Novi Pazar milione evra izdvaja za kreditne kamate  

Inicijativa slobodnih građana (ISG) izrazila je danas zabrinutost za budućnost grada Novog Pazara zbog značajnog iznosa budžetskog novca koji se godinama izdvaja za otplatu kreditnih kamata.

Oni su u saopštenju medijima naveli da je tokom protekle decenije iz budžeta grada preusmereno preko 133 miliona dinara, odnosno 1,1 milion evra na pokrivanje kamatnih troškova.

“Ovo znači da je prosečno 113,550 evra godišnje potrošeno isključivo na kamate tokom poslednjih 10 godina, tačnije od 2013. do 2022. godine. U ovom trenutku, ukupan dug grada iznosi preko 527 miliona dinara, što je ekvivalentno skoro 4,5 miliona evra”, naveli su u ovom udruženju građana.

Kako su naglasili, uzimajući u obzir obimnu prodaju gradskog zemljišta u Novom Pazaru, kontinuirano zaduživanje putem kreditiranja i uporno plaćanje visokih kamata iz godine u godinu, njihovu brigu dodatno pojačava to kako će ovakva praksa uticati na nadolazeće generacije i ostaviti eventualne dugove i izazove budućim generacijama.

Oni su tražili od Gradske uprave da istraži alternative i pronađe nove pristupe, kako bi smanjila ove troškove.

“Cilj je da se sredstva usmere na suštinske potrebe umesto na bespotrebno plaćanje kamata, te da grad ne bude dodatno opterećen zaduživanjem”, zaključili su u ISG.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti