Novi Pazar
-4°C

Junis: Nije problem izgradnja Sigurne kuće, već njena održivost i kontinuitet

Predsednica Udruženja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica “Zajedno” Alma Junis smatra da je Novom Pazaru što pre potrebna Sigurna kuća, za žene žrtve nasilja u porodici.

Ona je za portal Free media rekla da ta ideja postoji još odavno, te da je do sada bilo mnogo inicijativa.

 “Osim toga bilo je i mnogo stranih donatora, koji su bili spremni da finansiraju izgradnju Sigurne kuće, ali na žalost to još uvek nije realizovano. Nije problem izgraditi Sigurnu kuću, već je problem dobra volja donosioca odluka u Novom Pazaru, ispunjavanje svih uslova i obezbeđivanje njene održivosti i kontinuiteta”, rekla je Junisova.

Ona je istakla da je potrebno ispuniti mnogo uslova da bi jedna takva ustanova dobila dozvolu za rad.

“Na prvom mestu je bezbednost takvog prostora, potom obezbediti kadar zaposlenih u toj ustanovi, koji takođe moraju da ispunjavaju sve uslove kao što su završena obuka i licence za rad. Takođe, obezbediti sredstva za funkcionisanje ustanove koja podrazumevaju izdvajanje iz gradskog budžeta. Na čiji teret bi palo održavanje te kuće, plaćanje komunalija, hrane, odeće za korisnice i korisnike i još mnogo toga”, rekla je Junisova za naš portal.

<br><em>Alma Junis<em>

Dodaje da je Centar za Socijalni rad u Novom Pazaru takođe bio zainteresovan za ideju osnivanja Sigurne kuće, i da je bio važan partner svim organizacijama koje su pokretale inicijative za rešavanje ovog problema.

Ona je navela i da bi, ako dođe do realizacije otvaranja Sigurne kuće u Novom Pazaru, usluge tog prostora koristile i žene iz okolnih drugih opština, pa je jedna od ideja i da se te opštine uključe u partcipiranju sredstava iz svojih budžeta, proporcionalno broju korisnica usluga.

Junisova tvrdi da i pored pooštrenih mera i zakona nasilje nad ženama ima kontinuitet.

“Svaka kriza koja se dešava u našem društvu za posledicu ima i učestalo nasilje. Mediji imaju jednu od ključnih uloga, kada je ovaj problem u pitanju. Ova tema mora konstantno da je prisutna, da se o njoj govori i da se šalju poruke da je svaki vid nasilja neprihvatljiv, da se žene ohrbaruju da prijavljuju nasilje, da ne odustaju i da se bore za sebe i za svoja prava. Treba da znaju da one nikada nisu krive za nasilje koje se obavlja nad njima”, rekla je predsednica Udruženja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica “Zajedno”.

Podsetimo, građanska aktivistkinja Nerma Zekić Hoćanin nedavno je apelovala na nadležne u Novom Pazaru da što pre obezbede Sigurnu kuću za žene žrtve nasilja u porodici.

Ona je za portal Free Media rekla da je samo u poslednjih mesec dana u Novom Pazaru šest žena pokušalo samoubistvo, zbog različitih problema sa kojima nisu uspele da se izbore.

M.Jovičić-H.Ziljkić

Foto: Pixabay

Tekst je nastao u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodne građane“, koji sprovodi Free media. 

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti