Novi Pazar
-4°C

Kako će Novopazarci provesti prvomajske praznike?

Novopazarsci će i ove godine Međunarodni praznik rada, 1. maj, obeležiti izletima, roštiljanjem i porodičnim okupljanjima, a samo retki će se setiti da uslovi za radnike i njihov položaj nije zadovoljavajući.

Ovo je dan kada bi svi trebali da predahnemo, ako ništa a ono bar da isključimo mobilne telefone, ne odgovaramo na mejlove i ne pratimo društvene mreže.

Prvomajski praznici ove godine su povezani sa vikendom, pa su mnogi Novopazarci iskorostili četiri neradna dana i otputovali na more ili planinu.

Neke od sugrađana koji su ostali ovde ekipa portala Free media pitala je kako će provesti prvomajske praznike.

Većini naših sagovornika planovi zavise od vremenskih prilika, ali su svesni činjenice da i samo pola sata boravka u prirodi pozitivno utiče na njihovo mentalno i fizičko zdravlje.

Šejla Hodžić, profesorica likovne kulture, kaže za naš portal da će prvomajske praznike provesti sa porodicom.

Šejla Hodžić

“Prvi maj slavim sa porodicom. To je jedini dan kojim ne radimo i svi smo na okupu. Inače ga proslavljamo negde u prirodi, raspalimo roštilj, igramo razne igre i ostatak dana provedemo u zabavi”, rekla je Šejla.

Selma Selmanović, studentknjia, ovaj praznik uglavnom koristi da otputuje van Novog Pazara, ali ovaj put to nije učinila.

Selma Selmanović

“Ne slavim Prvi maj, ali je odličan povod da ljudi odmore od gradske buke, uz roštilj, sa porodicim i prijateljima. Naravno da i putovanja tokom ovog praznika imaju posebnu čar”, kaže Selma.

Azra Delić, profesorica engleskog jezika, kaže da će sa decom biti na Goliji.

Azra Delić

“Ove godine ćemo za Prvi maj otići do Golije, jer ćerka ne ide u školu, a i za sina su u predškolskoj ustanovi neradni dani. Iskoristićemo ovaj predah da budemo na čistom vazduhu”, ističe Azra.

Najpopularnija izletišta u Novom Pazaru su Pazarište, Sopoćani, Đurđevi stupovi, Pešter i jezero Gazivode, poznatije kao Ribarićko. Osim ovih izletišta, neki Novopazarci će obići i tradicionalne vašare na Pešterskoj visoravni.

Međunarodni praznik rada obeležava se u znak sećanja na 1. maj 1886. godine, kada je u Čikagu više desetina hiljada radnika demonstriralo ulicama, zahtevajući povoljnije uslove rada, bolji položaj radnika, između ostalog i doslednu primenu osmočasovnog radnog vremena. 

Ovaj praznik je prvi put u našoj zemlji obeležen 1. maja 1893. godine, velikim protesnim skupovima u Beogradu. 

U skladu sa Zakonom o državnim praznicima, 1. maj se kao praznik u Srbiji neradno obeležava dva dana.

Radno vreme Pošte, prehrambenih prodavnica i Parking servisa tokom promajskih praznika u Novom Pazaru pogledajte OVDE.

M. Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti