Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Kavazović: Ulema u Sandžaku mora slušati glas naroda

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović rekao je danas da ulema u Sandžaku mora slušati glas naroda, što može dovesti do prevazilaženja problema podela.

On je novopazarskim novinarima, koji borave u dvodnevnoj poseti Sarajevu u organizaciji Mešihata IZ u Srbiji, rekao da je podela i nastala unutar uleme, a ne unutar muslimana.

“Ta razjedinjenost boli svakog Bošnjaka, muslimana, ne samo u Sandžaku, nego i u Bosni. Ne bih potcenio ničiju ulogu u borbi za prevazilaženje ovog problema, dakle, i na vama novinarima je da kreirate okruženje gde ćemo doći do jedinstva unutar IZ“, rekao je Kavazović.

On je apelovao na medije da budu mostovi povezivanja među ljudima, društvima i državama.

Kako je istakao, živimo u svetu u kojem ima mesta za sve, te da nema potrebe praviti nikakve teritorije ili zatvorena društva.

“Mi smo veoma podložni idejama koje žele praviti svetove same za sebe, kao ostrva. Govoriti o nekakvim srpskim svetovima, bošnjačkim, hrvatskim, crnogorskim ili bilo kojim drugim su nazadne ideje 19. veka, koje su prevaziđene, jer prošlost se ne može oživeti“, rekao je Kavazović.

Novinari su danas osim sastanka sa reisul-ulemom Kavazovićem posetili i Media cenatar IZ u Bosni i Hercegovini, gde su razgovarali sa direktorom Muamerom Tinjakom i uredničkim kolegijumom.

U okviru ovog Media centra posluju radio Bir, televizija Bir, portal Preporod info i Muslimanska novinska agencija MINA.

A.Bajrović

Foto: Media centar IZ Bosne i Hercegovine

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti