Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Književnu nagradu “Ismet Rebronja” osvojila pesnikinja iz Tešnja

Zbirka pesama "Veo nad rijekom C" Melide Travančić proglašena je najboljom na konkursu Narodne biblioteke “Dositej Obradović“ iz Novog Pazara za prvu Književnu nagradu „Ismet Rebronja“.

Iz ove ustanove za portal Free media kažu da je na konkursu pristiglo 69 zbirki pesama objavljenih tokom prošle godine autora iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Ova mlada pesnikinja živi u Tešnju, gde radi u Centru za kulturu i obrazovanje, a osim poezije piše i prozu, eseje i književnu kritiku. Objavila je preko 20 naučnih i stručnih radova, kao i radova iz oblasti književne kritike.

Melida Travančić je dobitnica nagrade „Mak Dizdar“ za neobjavljenu knjigu pesama na manifestaciji Slovo Gorčina u Stocu.

Njena prva knjiga pesama “Ritual” objavljena je 2008. godine i dobila je nagradu „Anka Topić“ kao najbolja knjiga BIH pesnikinja za period 2002-2008. godine.

Njena knjiga “Svilene plahte” objavljena je 2009. godine.Njena treća knjiga poezije “Sjenka u sjenci” objavljena je 2019. godine i za nju je dobila nagradu Federalne fondacije za izdavaštvo.

Melidine priče su 2017. i 2018. ušle u zbornik najboljih kratkih priča koje objavljuje izdavačka kuća “Alma” iz Beograda. 

Njena prva knjiga kratkih priča “Smrt u ogledalu” objavljena je 2019. godine.

Žiri u sastavu Petar Arbutina, predsednik žirija (Srbija), Sead Husić, član (BiH) i Kemal Musić, član (Crna Gora), jednoglasno je odlučio da je zbirka pesama Melide Travčić zaslužila da bude proglašena za najbolju na konkursu koji biblioteka prvi put organizuje u znak sećanja na književnika Ismeta Rebronju i njegovo stvaralaštvo.

Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa, a biće dodeljena 5. maja ove godine, kada će i nagrađena knjiga biti promovisana.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti