Novi Pazar
-4°C

Kompanija Dr. Max zakupila četiri novopazarske apoteke

Kompanija „Dr. Max“ iz Beograda zakupila je danas četiri prostorije Apotekarske ustanove Novi Pazar za mesečni iznos od 13.013 evra, u dinarskoj protivrednosti.

Oni su se na javnom otvaranju pristiglih ponuda obavezali da će preuzeti 22 radnika ove ustanove u narednih 15 godina.

Direktor za akviziciju ove kompanije Boris Popovski rekao je novinarima da su pre Novog Pazara sličan vid partnerstva sklopili u Kruševcu i Jagpoodini.

„Nadamo se da će saradnja biti uspešna kao i sa ta dva grada. Naš cilj je da građanima damo dobru i kvalitetnu ponudu, povoljne cene, dostupnost lekova i sve ono što ova zdravstvena ustanova na primarnom nivou zaštite treba da ponudi građanima“, rekao je Popovski.

On je istakao da su ove apoteke preuzeli delimično zato što imaju zaposlene.

“Oni su ti koji prodaju proizvode, a pored zarada koje će dobijati na račun, imaće privatno zdravstveno osiguranje i bonuse. Dobijaće sve ono što ide kao njihova nagrada za rad i doprinos apotekarskoj ustanovi”, obećao je Popovski.

Član gradskog veća Fevzija Murić smatra da će na ovaj način biti trajno rešeni problemi radnika Apotekarske ustanove.

„Na ovaj način smo rešili agoniju Apotekarske ustanove, koja je svaki mesec zbog nemogućnosti da se tržišno dobro snađe gubila oko dva do 2,5 miliona dinara. Nisu mogli da izdrže tržišnu utakmicu kao ustanova koja mora da posluje sa malom maržom, prema Zakonu o javnim nabavkama, a privatnici malo drugačije to rade“, rekao je Murić.

On je pojasnio da je sledeći korak donošenje odluke rešanja na Skupštini grada i Gradskom veću, a nakon toga će tek biti potpisan Ugovor.

“Svi radnici koji su potpisali premeštaj u istom danu će raskinuti radni odnos u našoj Apotekarskoj ustanovi i odmah potpisuju novi ugovor bez remećenja kontinuiteta staža. U roku od 30 dana nakon sklapanja Ugovora radnicima moraju biti isplaćene plate, doprinosi, prevoz, jubilarne nagrade i sve ono što im je do sada Apotekarska ustanova dugovala“, kazao je Murić.

Zakupac će imati obavezu da kiriju za prve tri godine uplati odjednom, a iznos zakupnine će se uskađivati na svakih pet godina, u skladu sa tržišnim cenama.

Kompanija “Dr. Max” ima lanac apoteka u osam zemalja Evrope, a u Srbiji posluju od 2017. godine i imaju gotovo 300 prodajnih objekata.

Pored njih, ponudu je dala i apoteka Benu u iznosu od 9.010 evra, a početna cena mesečnog zakupa koji je tražila Gradska uprava iznosila je 7.309 evra.

Podsećamo, sredinom novembra prošle godine Skupštine grada Novog Pazara usvojila je odluku o davanju u zakup poslovnih prostorija, koje su u gradskoj javnoj svojini, a koje koristi Apotekarska ustanova.

Odbornici opozicionih Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP) tada su oštro kritikovali donošenje ove odluke, uz tvrdnje da na ovaj način nekoliko “gradskih apoteka ide na doboš“.

Pre ove odluke, radnice ove ustanove obratile su se javnosti tvrdeći da će zbog loše finansijske situacije i kašnjenja sedam zarada podneti tužbe. One su tada optužile rukovodstvo za loš rad i organizaciju.

Direktorka ustanove Sanela Prenča proglasila je te optužbe netačnim, navodeći kao predlog za izlazak iz finansijske krize sklopanje javno-privatnog partnerstva.

M. Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti