Novi Pazar
-4°C

Konstituisan Nacionalni savet Goranaca

Prvi Nacionalni savet Goranaca u Srbiji konstituisan je danas u Novom Pazaru potvrđivanjem mandata 15 članova koji ga čine.

Konstitutivnom sednicom predsedavao je najstariji član Seljatin Kajkuš, a u radnom predsedništvu bili su i najmlađi članovi Ševal Kadrija Pupe i Pajazit Pomak.

<em>Nacionalni savet Goranaca<em>

Sednici je prisustvovao posebni savetnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Marin Piuković, koji je čestitao Gorancima konstituisanje saveta.

“Poznato je da je vaša misija da identifikujete izazove sa kojima se suočava vaša zajednica, a najbolji način za to je kontinuirani, neprestani kontakt sa pripadnicima manjine koju predstavljate pred organima vlasti. Svesni smo svih različitosti i izazova sa kojima se suočavaju sve nacionalne manjine u Srbiji”, rekao je Piuković.

<em>Marin Piuković<em>

On je istakao da će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava biti podrška, ključni oslonac i partner svim nacionalnim savetima u implementaciji nacionalnih prava u Srbiji.

Nakon konstitutivne, održana je i prva sednica ovog nacionalnog organa na kojoj je za predsednika izabran novopazarski lekar Amir Kajkuš.

On je za portal Free media rekao da je ovo veliki dan za sve Gorance u Srbiji.

“Izabran sam za predsednika, ali smatram da smo u ovom sazivu Nacionalnog saveta svi jednaki. Na meni samo odgovornost i obaveza veća da se za neke stvari malo jače borimo nego do sada”, rekao je Kajkuš.

<em>Amir Kajkuš<em>

On je istakao da će se truditi da radi na očuvanju identiteta Goranaca, njihovih običaja, jezika i kulture.

“Radićemo u okviru odbora i na ličnom nivou, kao što smo se trudili da pomognemo našem narodu koji sada ima instituciju koja će stajati iza njih”, rekao je Kajkuš.

Podsećamo, Goranci su izabrali svoj prvi Nacionalni savet, a na elektronskoj skupštini, održanoj 13. novembra u Skupštini Srbije, 27 elektora izabralo je ovo telo koje će činiti 15 članova.

Sedište Nacionalnog saveta Goranaca biće u Novom Pazaru.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti