Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Kooperativnost i poverenje građana budućnost lokalnih medija

Budućnost lokalnih medija je u kooperativnosti i stvaranju poverenja građana, ali i kreiranju sadržaja koji odgovara njihovim zahtevima, kao i u monetizaciji i stalnoj edukaciji, zaključeno je danas u Novom Pazaru na tribini “Lokalni mediji danas: neophodnost ili eksperiment”.

Tribina je organizovana povodom proslave 20 godina postojanja novopazarskog radija Sto plus, koji je poslovnica Novinske agencije Beta iz Beograda.

Poznati medijski ekspeti su na ovom događaju istakli važnost obuke mladih ljudi koji su zainteresovani za medijsku profesiju, kao i transformaciju i osmišljavanje novog koncepta modela finansiranja i sufinansiranja, drugačijeg od trenutno aktuelno, koji se zloupotrebljava.

Oni su ukazali i na značaj unapređivanja digitalnih i tehničkih kompetencija lokalnih medija.

Izvršna direktorka agencije Beta Zlata Kureš rekla je da su oni pre 20 godina prepoznali potrebu da područje Sandžaka dobije medij koji će biti nezavistan.

“Danas je neizvesna budućnost, posebno lokalnih medija, na koji način će biti transformisani. Prethodnih godina društvene mreže i digitalni mediji su napravili snažnu promenu medijskog okruženja, u kome su na neki način tradicionaalni mediji počeli da gube trku ukoliko se nisu na vreme prilagodili“, rekla je Kurešova.

Direktor, glavni i odgovorni urednik radija Sto plus Ishak Slezović smatra da su danas lokalni mediji pod eksperimentom, ali da su i neophodnost, te će morati da opstanu.

“Bez lokalnog medija kojem verujete i koji zna da vas zabavi i informiše, vaš život je degradiran. To je razlog zbog kojeg verujem da će lokalni mediji opstati, ali u kojoj formi, šta će uraditi digitalizacija i nove tehnologije, u ovom trenutku još uvek ne znamo“, rekao je Slezović.

On veruje da moraju doći vremena kada će mediji biti oslobođeni pritisaka i udara političara, te da će mladim ljudima posao u ovoj branši, kao nekada, biti atraktivan.

Medijska ekspertkinja Jovanka Matić smatra da su lokalni mediji paradoks medijske politike.

“U celom tranzicionom razvoju uspostavljanja sistema za razvoj održivih i profesionalnih, kredibilnih i nezavisnih medija, nije bavilo lokalni medijima na odgovarajući način. Oni su potpuno zapostavljeni, iako su neophodni za razvoj lokalne demokratije, koja je sa druge strane osnov za razvoj nacionalne demokratije“, rekla je Matićeva.

Na tribini su govorili još i Domik Tjeri, Snežana Milošević, Uroš Bogradović, Slađana Tasić i Vladimir Mušicki.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti