Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Mahmutović: Sneg u aprilu nije iznenađenje

Rukovodilac Meteorološke stanice u Sjenici Fadil Mahmutović ocenio je danas da snežne padavine početkom aprila nisu iznenađenje u ovom delu Srbije.

On je za portal Free media rekao da je trenutno visina snežnog pokrivača u Sjenici oko 14 centimetara, a u višim predelima Pešteri i oko 20.

On je istakao da se do kraja dana očekuje slabiji sneg, a već naredne nedelje promena vremena.

„Što se tiče prognoze, kolege kažu da će padavine lagano da slabe i eventualno već sutra se može očekivati prestanak padavina, osim možda u brdsko- planinskim predelima, gde će možda padati slabiji sneg. Već od sutra temperatura će biti u blagom porastu“, rekao je Mahmutović.

Promenila se klima

On je za naš portal pojasnio da je ove godine bila znatno toplija zima u odnosu na prethodne.

„Ako uzmemo u obzir januar, februar i mart, količina padavina bila je nešto veća od prosečnih vrednosti, pogotovo u januaru kad smo imali obilne padavine sa 156 litara i poplave sredinom meseca. Zima je bila jedna od najtoplijih od kad imamo merenja, s tim što je posebno januar bio topao, ali i protekli mesec mart je takođe bio iznad proseka i skoro dva stepena topliji od prosečnih vrednosti. Nismo imali nekih ekstremnih vrednosti temeperatura, osim -23 stepena početkom februara“, dodao je Mahmutović.

Pešter

Kako kaže kroz statističke podatke globalno zagrevanje se jasno vidi, na šta ukazuje veoma malo ledenih dana u toku zime.

„Imali smo malo ledenih dana, svega pet- šest krajem januara i nekoliko početkom februara, a nakon toga nijedan. Da pojasnim, ledeni dan je kad je temperatura u toku 24 sata ispod nula stepeni i ne prelazi nulu, za razliku od hladnog dana kad temperatura u bilo kom trenutku u toku dana se spusti ispod nule, onda je to mrazni dan. Ledenih dana je bilo veoma malo, mnogo ispod prosečnih vrednosti. Očigledno nam se klima mnogo promenila“, kazao je Mahmutović.

Zbog snežnog pokrivača Javno preduzeće “Putevi Srbije“ i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pozvali su građane Srbije na pojačanu opreznost na zavejanim putnim i drugim pravcima.

M.Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti