Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Maksić (BIRN): Za pet godina potrošeno preko 400 miliona dinara na novopazarskim konkursima

Programska koordinatorka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Tanja Maksić rekla je danas da je prema njihovom istraživanju poslednjih pet godina u Novom Pazaru preko javnih konkursa za medije i civilno društvo potrošeno preko 400 miliona dinara.

Ona je novinarima nakon treninga “Monitoring lokalnih javnih konkursa” rekla da je veći deo tog novca utrošen za Radio televiziju Novi Pazar (RTVNP).

“Tokom istraživanja smo primetili da ima mnogo rešenja o dodeli sredstava bez naziva projekata, konkretno u sektoru kulture ili nevladinih organizacija. To može da bude propust proceduralne prirode, ali može da bude i suštinske, jer nemamo podatak čime oni treba da se bave”, rekla je ona.

Ona je istakla da je lokalna samouprava u Novom Pazaru bila otvorena za saradnju, te da nisu imali problema da dođu do rešenja o tome ko je dobio i koliko novca, međutim da nije bila otvorena kada su tražili druga dokumenta, poput predloga projekata, finansijskih i narativnih izveštaja.

Tanja Maksić

“Svaki dokument koji pokazuje kako je potrošen javni novac mora da bude javni dokument i ne treba da ima nikakve zadrške da se dobije. Dešava se da nam kažu da su predlozi projekata autorska dela, da su zaštićeni zbog podataka o ličnosti i da su zaštićeni nekim zakonima, a čujemo i izgovor da su to poslovne tajne, što je neprimereno”, rekla je Maksićeva.

Ona je dodala da država troši veliki novac na javnim konkursima, ali i da su zloupotrebe u raspodeli javnih sredstava velike.

BIRN, u saradnji sa Građanskim inicijativama i istraživačima iz 16 organizacija, pet godina prati javne konkurse lokalnih samouprava, pokrajinskih sekretarijata i ministarstava u oblasti medija, kulture, porodice, civilnog društva i omladine.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti