Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Matična služba u Novom Pazaru među najboljima

Matična služba u Gradskoj upravi Novog Pazara proglešena je danas u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave za jednu od tri najefikasnije u Srbiji, saznaje portal Free media.

Osim Novom Pazaru, ministar Aleksandar Martinović priznanja je uručio i matičnim službama opština Senta i Smederevska Palanka.

On je prilikom obeležavanja Dana matičara Srbije rekao da matičari obavljaju jedan od najznačajnijih poslova javne uprave, te da snaga njihove uloge leži u tome što evidentiraju najbitnije momente u životima građana.

Kako se navodi na sajtu ovog Ministarstva, Martinović je čestitao nagrađenima na uspešnom radu i poželeo im da imaju što više upisa u matične knjige rođenih i venčanih.

„Važno je da imamo što više dece, jer deca su budućnost Srbije i sve što radimo na ekonomskom planu, ali i svim drugim poljima, ima smisla jedino ako imamo kome to da ostavimo. Moram da napomenem i to da matične knjige predstavljaju ne samo osnovnu službenu evidenciju o ličnim stanjima građana, već i resurs koji nam omogućava da kroz mehanizam „razmene podataka elektronskim putem“ brzo i jednostavno pružimo usluge krajnjim korisnicima“, rekao je ministar.

On je dodao da su vođenjem matičnih knjiga u elektronskom obliku u okviru Registra matičnih knjiga stvoreni uslovi za konstantan rast broja i kvaliteta usluga.

Dan matičara obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1946. godine, kada je stupio na snagu prvi zakon o matičnim knjigama, koji je uveo i uredio jedinstveno vođenje matičnih knjiga na celoj teritoriji Srbije.

A.Bajrović

Foto: Glo FotoVideoStudio

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti